Grabar-Kitarović: Pelješki most bit će izgrađen najranije 2021., a najkasnije 2023.

Foto: Ured predsjednice

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak u Stonu, nakon sastanka na kojem je predstavljeno trenutno stanje projekta izgradnje Pelješkog mosta, kako će most biti izgrađen najranije 2021., a najkasnije 2023. godine.

Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je da je na sastanku bilo riječi o tehničkim specifikacijama i dinamici izgradnje mosta, ali i o zaštiti prirode jer je zaljev zaštićen pa treba održati čistoću kristalno čiste vode.

“Cilj je da projekt bude gotov između 2021. do najkasnije 2023. godine. Zbog iskorištavanja EU sredstava bilo bi dobro da bude gotov prije. Zadovoljna sam dinamikom natječaja, a bez obzira na jednu žalbu, sve će ići kako treba. Uskoro možemo očekivati početak izgradnje mosta”, poručila je.

Rekla je i kako vjeruje da će u Bosni i Hercegovini biti shvaćeno da je projekt od vitalnog značaja za sve te te naglasila kako je još 2006. postignut dogovor o specifikacijama mosta, koje Hrvatska u potpunosti poštuje.

“Važnost mosta nije samo u prometnom povezivanju državnog teritorija, već ima društveni i gospodarski značaj, pri širenju poslovanja, konkurentnosti, otvaranja novih radnih mjesta na poluotoku Pelješcu i okolnim otocima. Govorimo o revitalizaciji cijelog prostora spajanjem juga Hrvatske s ostatkom države, ali i spajanjem europskog prostora. Omogućit će se da taj prekid bude premošten, što će olakšati eventualne probleme kad Hrvatska uđe u schengenski režim”, rekla je hrvatska predsjednica.

Izrazila je uvjerenje da će ovaj put gradnja ići do kraja.

“Doista vjerujem da će ova Vlada nastaviti taj projekt. Imamo 85 posto sredstava iz EU fondova, što je ogroman novac. Ovaj razvojni projekt je od ključnog značaja za Dubrovnik i njegovu okolicu. Nitko ne može očekivati da će se gradnja zaustaviti bilo kakvim potezima, već možda tek usporiti proceduralno na dan ili tjedan”, rekla je Grabar-Kitarović.

Bosanskohercegovačkim vlastima poručila je da prihvate argumente da je most strateški projekt Hrvatske i EU te da ni na koji način nije usmjeren protiv BiH.

Na novinarsko pitanje o njenom izrazu “Pelješački most” odgovorila je da joj je od samog naziva bitnije da je projekt od strateške važnosti za RH i EU te da će se most izgraditi.

Ministar Butković: Odabir izvođača za gradnju Pelješkog mosta pri kraju

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izvijestio je da je odabir izvođača za gradnju privodi kraju.

“Pristigle su tri ponude koje se ocjenjuju u Hrvatskim cestama, a krajem idućeg tjedna će Hrvatske ceste taj posao privesti kraju. Nakon toga će se donijeti odluka o odabiru. Naravno postoji i žalba, koja se može izjaviti, ali postupak se privodi kraju i imamo osigurana financijska sredstva. Nema razloga da gradnja Pelješkog mosta ne započne”, istaknuo je Butković te dodao da žalbe mogu produžiti početak gradnje najviše mjesec dana, a ukoliko ih ne bude, početak gradnje Pelješkog mosta može se očekivati s početkom 2018.

Vezano uz projekta izgradnje golfskih igrališta s pratećim sadržajima na lokaciji Dubrovnik, Srđ, predsjednica Grabar Kitarović rekla je kako nema posebna saznanja na temu arbitraže koju tvrtka Razvoj Golf pokreće protiv Republike Hrvatske.

“Koliko sam shvatila, na potezu je Ministarstvo zaštite okoliša, s obzirom da je riječ o novoj studiji zaštite okoliša, pa za detalje pitajte to ministarstvo. Načelno je projekt uvršten u prostorni plan i trebao bi ići”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Komentirala je i inicijativu koje su neke države članice EU, među kojima i Hrvatska, nekoliko dana prije njenog posjeta Rusiji potpisale s ciljem suzbijanja “hibridnog rata” navodno upućenu protiv te države.

“Pismo nisam vidjela prije nego je potpisano niti se itko o tome sa mnom konzultirao. U pismu se ne spominje Rusija, već komunikacijska strategija. Možda se tu moglo biti malo oprezniji”, rekla je te dodala: “Kad je riječ o jugoistoku Europe, od slanja retoričkih poruka važnije je konkretno djelovanje. Da susjedima koje su kandidatkinje za EU ili to žele postati, konkretnim potezima pokažemo da su im vrata otvorena. Zastojem procesa EU integracija otvara se vakuum u kojem ljudi postaju zbunjeni i počinju tražiti treće varijante, ne nužno s istoka Europe”.

Ministar Butković odgovorio je na pitanje novinara u mostu Čiovo kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture bilo prisiljeno raskinuti ugovor zbog poteškoća izvođača.

“Raspisan je novi natječaj, odluka o odabiru je donijeta, rok za žalbu je prošao, a ugovor će se potpisati vrlo brzo. Gradnja počinje odmah nakon toga, a most mora biti završen do turističke sezone”, rekao je Butković.Predsjednica Grabar Kitarović je prije sastanka obišla i malostonske školjkare.

Hina