Grabar-Kitarović: Odnosi Hrvatske i Portugala su odlični

AppleMark

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u ponedjeljak kasno navečer pored Lisabona s portugalskim predsjednikom Marcelom Rebelom de Sousom, nakon čega je ocijenila da su odnosi dviju zemalja odlični.

Grabar-Kitarović, koja je u ponedjeljak ujutro doputovala u Lisabon, sastala se s portugalskim predsjednikom u mjestu Carcavelos udaljenom 20 kilometara od glavnog grada. Ondje je zajedno s De Sousom održala govore na konferenciji “Estoril Conference 2019” posvećene globalnim izazovima poput pravde, ljudskih prava i ravnopravnosti žena.

“Lijepo je vidjeti Vas godinu dana nakon mog državnog posjeta Portugalu. Taj posjet, kao i Vaš posjet Hrvatskoj 2017. godine, potvrdili su naše odlične odnose na bilateralnoj razini, ali i u sklopu EU-a i NATO-a, te su dali poticaj daljnjem jačanju i širenju naše suradnje, posebno u gospodarstvu”, kazala je Grabar-Kitarović nakon srdačnog susreta.

Portugal je jedna od rijetkih zemalja s kojom Hrvatska ima trgovinski suficit. Naime, lani je izvezla u Portugal proizvode i usluge u vrijednosti 54,4 milijuna eura, dok je uvezla robu za 33,6 milijuna eura.

Grabar-Kitarović i De Sousa su nakon konferencije na večeri održali bilateralni razgovor. Zahvalila mu je na podršci Portugala u izboru bivše hrvatske državne tajnice za more Maje Markovčić Kostelac na mjesto izvršne direktorice Europske agencije za sigurnost mora (EMSA) čije je sjedište u Lisabonu. Markovčić Kostelac je u siječnju dobila petogodišnji mandat.

Grabar-Kitarović i De Sousa bili su se sastali u Lisabonu u svibnju 2018. te su boravili i u svetištu Fatima. Hrvatska je ojačala diplomatsku mrežu u toj zemlji na obali Atlantskog oceana pa ondje sada ima tri počasna konzula. U Portugalu živi do sto Hrvata.

Hrvatsku je lani posjetilo 55.909 turista iz Portugala, što je 14,3 posto više nego 2017. godine.

Obje zemlje su zainteresirane za suradnju u području obrazovanja i kulture. Godine 2017. obilježeno je 40 godina od potpisivanja sporazuma o prijateljstvu između Lisabona i Zagreba. Iste godine je dogovorena suradnja između mjesta Benkovac i Alenquer, a započela je i obnova odnosa između Varaždina i Guimaraesa.

Grabar-Kitarović bi u utorak rano ujutro trebala napustiti Portugal te se vratiti u Hrvatsku.