Predsjednica Grabar-Kitarović obišla poplavljeno zadarsko područje

FaH

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je posjetila zadarsko područje pogođeno poplavom nakon obilne kiše, a u izjavi novinarima nakon obilaska zadarske bolnice kazala je kako je najbitnije da nije bilo ljudskih žrtava, ocijenila da su nadležne službe dobro reagirale.

“Ne mogu vjerovati kako je kiša u samo nekoliko sati prouzročila tolike materijalne štete na ovom području”, rekla je predsjednica nakon obilaska poplavljenih područja te zadarske bolnice, u kojoj je kojoj je procurio krov i čiji su dijelovi poplavljeni.

Svi pacijenti u bolnici su zbrinuti, a predsjednica je izrazila nadu da će bolnica moći nastaviti dalje normalno funkcionirati te navela da su bolnice iz susjednih gradova izrazile spremnost da prihvate pacijente iz zadarske u slučaju potrebe.

Na novinarski je upit kazala je kako smatra da su nadležne službe dobro reagirale, a posebno je istaknula angažman vatrogasaca i vojske.

Vjeruje da će biti proglašena elementarna nepogoda. “Jednostavno, uvjeti su takvi. Bez obzira što to nije trajalo više od pola dana, ipak to jest elementarna nepogoda i vjerujem da će u tom smislu reagirati Vlada”.

Istaknula je da je tijekom dana spašen veći broj osoba kazavši kako je najbitnije da nije bilo gubitka ljudskih života. “Najbitnije je da nije bilo stradanja ljudskih života, da nije bilo nekih većih povreda”, kazala je.

Nije htjela komentirati je li bilo propusta odnosno je li izgrađena infrastruktura spremna za prihvat ovakvih količina oborina kazavši da će razgovarati s gradonačelnikom i s ljudima na terenu. “Kažu mi da je ovakva kiša jednom u 50 godina. Dakle, ovako nešto je teško jer u načelu kad radite infrastrukturu ona se priprema za uobičajeno, za ono što možete očekivati…”, kazala je.

Dodala je da je dobila informaciju da su neki građani davali primjedbe lokalnoj samoupravi  u pogledu infrastrukture, odnosno odvodnih kanala, no, dodaje, čini joj se da je silina kiše danas bila takva da je jednostavno bilo gotovo nemoguće zaustaviti toliku količinu vode bilo kakvom infrastrukturom.

Rekla je i da će se Hrvatska morati početi pripremati na posljedice klimatskih promjena, odnosno da se, kako je rekla, “borimo se slinom požara u jednom trenutku, a onda u roku od 24 sata imate ovako jednu poplavu koja je sušta suprotnost tome”.

“To se sve češće događa i morat ćemo se pripremiti i kao sustav ali i infrastrukturno”, zaključila je.

Prethodno je Grabar-Kitarović bila zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem u Ninu, a situaciju u tom gradu usporedila je s onom nakon uragana Irme na Floridi. Navela je i da su tamo neki ljudi još zarobljeni u svojim kućama na višim katovima. “Tako da je dogovoreno da se pripreme i amfibijska vozila i čamci da budu spremni noćas, za svaki slučaj, ako se razina vode bude nastavila dizati”.

U Zadru je bila i na Poluotoku, obišla poplavljenu strukovnu srednju školu i posjetila obitelj čiji je dom poplavilo današnje kišno nevrijeme.

N.A./H