Grabar Kitarović: “Ne zanima me koji će biti recipročan odgovor Srbije”

HRT

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u emisiji Hrvatskog radija “S predsjednicom izvan protokola” komentirala je najaktualnije političke teme.

Kako biste danas ocijenili odnose sa Srbijom nakon incidenta koji je prilikom posjeta delegacije Hrvatskog sabora Beogradu izazvao Vojislav Šešelj pa onda i nakon provokacija srbijanskog ministra Aleksandra Vulina?

“Naravno da ne mogu biti zadovoljna stanjem odnosa danas. Godinama i mjesecima radili smo na posjetu Aleksandra Vučića RH i konkretnim mjerama koje moraju ići u cilju rješavanja otvorenih pitanja.

Moram izraziti zabrinutost nakon prijetnje koje je međunarodno osuđeni ratni zločinac Šešelj uputio, da se nitko na to u Srbiji nije osvrnuo, nije to osudio. Naravno, ja sam osudila istup Vojislava Šešelja i komentare, mada mislim da takvi likovi ne trebaju voditi našu politiku. Šešelj i Vulin su unutarnje pitanje Srbije, na njima je da to riješe. Oni su problem Srbije”, rekla je predsjednica.

Nakon što je Hrvatska zabranila ulazak Vulinu, Aleksandar Vučić najavaio je da RH može očekivati recipročnu protumjeru.

“Ne zanima me koji će biti recipročan odgovor Srbije, zanima me nastavak dijaloga. Srbija mora odlučiti kako će dalje”, rekla je Grabar-Kitarović.