Grabar-Kitarović: Nadam se da će se obrazovni sindikati i Vlada uskoro dogovoriti

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je izrazila nadu, u vezi s današnjim velikim prosvjedom sindikata obrazovanja, da će situacija završiti što prije dogovorom Vlade i obrazovnih sindikata jer se ovakvo stanje obija o leđa učenicima. 

“Nadam se da će sve skupa završiti što je moguće prije dogovorom Vlade i sindikata. Kao što znate, svoj sam program predstavila pod nazivom ‘Hrvatska zna i mora bolje’. Drago mi je da prosvjednici prepoznaju da Hrvatska mora bolje i da se pod tim motom ujedinjavamo i iznalazimo rješenje”, rekla je predsjednica u Osijeku uoči potpisivanja ugovora o dodjeli nepovratnog novca vodno-komunalnih EU projekata na području Osječko-baranjske županije. 

Ne bi bilo dobro da ovakvo stanje potraje jer se to, istaknula je, obija najviše o leđa učenicima, posebno maturantima, ali i roditeljima koji se moraju brinuti o tome gdje će ostaviti djecu ako su zaposleni, a djeca ne idu u školu. 

Čelnici sindikata obrazovanja poručili su u ponedjeljak s prosvjeda pod geslom “Hrvatska mora bolje” na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića da se štrajk prosvjetnih radnika pretvorio u pokret za bolje obrazovanje i njegov status te da je rezultat dugogodišnjeg nezadovoljstva materijalnim i društvenim statusom i nepoštovanja struke. Na prosvjedu se, po procjenama novinara, okupilo više od 20.000 ljudi. 

U vezi s Broćanskom večeri, gdje se predsjednica u petak pridružila ostalima čestitati rođendan zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću tortom i pjevanjem, rekla je da je sve već odgovorila. 

“Gospodin Bandić mi je dao političku potporu. Ne vidim u čemu je problem čestitati nekome rođendan. To mi stvarno nije jasno”, poručila je predsjednica.

 Grabar-Kitarović bila je u Osijeku i na štandu gdje se prikupljaju potpisi za kandidaturu za još jedan mandat, a popodne će biti u Valpovu i Belišću, gdje će se družiti s građanima i Mladeži HDZ-a.