Grabar Kitarović na skupu u Berlinu pozvala njemačke poduzetnike na ulaganja u RH

Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je u ponedjeljak na godišnjem prijemu Udruga malih i srednjih poduzetnika u Berlinu njemačke poduzetnike na pojačano ulaganje u hrvatsko gospodarstvo.

“Gospodarska suradnja s Njemačkom je od velike važnosti za Hrvatsku: Njemačka je najveći trgovinski partner Hrvatske i četvrti po redu ulagač u Hrvatsku“, rekla je hrvatska predsjednica obraćajući se sudionicima skupa, ukazujući na porast hrvatskog izvoza u Njemačku nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Kolinda Grabar Kitarović je istaknula kako se najvažniji planovi Hrvatske odnose na ulazak u zonu eura i u šengensku zonu kao i ulazak u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

“Ulaskom u zonu eura i u šengensku zonu kao i u OECD Hrvatska će poboljšati svoje gospodarstvo“, rekla je Grabar Kitarović i zahvalila se na podršci Njemačke u nastojanjima Hrvatske u ostvarenju ciljeva.

Hrvatska predsjednica je naglasila kako je daljnji cilj povećati godišnji gospodarski rast na 5 posto.

Grabar Kitarović je istaknula kako se Hrvatska oštro protivi politici protekcionizma i da je po tom pitanju potpuno na strani Njemačke.

“Hrvatska u potpunosti podržava ovu politiku. I to ne samo na riječima nego i djelom a dobra primjer je Incijativa triju mora“, rekla je Grabar Kitarović i spomenula i potrebu neovisnosti Europske unije kad je u pitanju energetika.

U tom smislu je istaknula i gradnju LNG terminala u Hrvatskoj koji će „pridonijeti energetskoj neovisnosti“ EU-a i njezinih susjeda.

Na kraju govora Kolinda Grabar Kitarović je izrazila nadu da će dvodnevni posjet Njemačkoj i susreti Hrvatske gospodarske komore s predstavnicima Udruge malog i srednjeg poduzetništva Njemačke kao i najavljeni posjet njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera Hrvatskoj doprinijeti razvoju gospodarskih odnosa Njemačke i Hrvatske.

D.Prša/H.