Grabar-Kitarović: Korupciju u SOA-i naslijedila sam od Ive Josipovića i Zorana Milanovića

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je, pojašnjavajući svoju izjavu u jučerašnjem sučeljavanju kandidata da se bori s korupcijom u sigurnosno-obavještajnom sustavu, optužila Ivu Josipovića i Zorana Milanovića da je takav sustav naslijedila od njih.

“Naravno da se borim s korupcijom u sigurnosno-obavještajnom sustavu. Pa taj sam sustav naslijedila od Ive Josipovića i Zorana Milanovića opterećen jednim od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske”, navodi Grabar-Kitarović u priopćenju.

Podsjeća da je i danas u tijeku drugostupanjski postupak protiv Darka Grdića i Ognjena Preosta “zbog nezapamćene korupcije i pronevjere milijunskih iznosa u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji”.

“Ne očekujete valjda da je korupcijska hobotnica u kojoj je takav kriminal bio moguć istrijebljena preko noći. Do kuda je ta hobotnica dosezala pokazuje najbolje činjenica kako je Preost umirovljen samo tri dana nakon što je razriješen dužnosti zbog pokretanja istrage, a Darko Grdić je umirovljen jedan dan prije podizanja optužnice”, navodi predsjednica.

Time je, kaže, Milanovićev ministar obrane Kotromanović zaštitio Grdića i Preosta od zasluženog nečasnog otpusta i omogućio im da uživaju visoku generalsku mirovinu. “To je korupcija najvišeg reda. I protiv takvog sustava se borim i borit ću se”, poručila je Grabar-Kitarović.
 

(Hina)