Grabar Kitarović: Konačno i zauvijek “Pume” se vraćaju u Varaždin

Nepromišljena odluka o izmještanju Hrvatske vojske iz Varaždina prije deset godina danas je ispravljena i “Pume” se konačno i zauvijek vraćaju u svoj dom, rekla je predsjednica države i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na svečanosti povratka 2. mehanizirane bojne “Pume” Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske u varaždinsku vojarnu koja od danas nosi ime 7. gardijske brigade “Puma”.

U nazočnosti obitelji poginulih branitelja, predstavnika državne i lokalnih vlasti te građana, obraćajući se vojnicima koji će raditi i živjeti u varaždinskoj vojarni, Grabar Kitarović je naglasila da su “Pume” neraskidivo vezane uz Varaždin, iz kojeg su krenule u sve pobjede Domovinskog rata.

“Vjerujem da nikada nećemo zaboraviti dan kad su 7. i 4 gardijska brigada oslobodile hrvatski kraljevski grad Knin i postavile hrvatsku zastavu na kninsku tvrđavu – taj će prizor ostati zauvijek urezan u pamćenje hrvatskog naroda. Iz svih tih bitaka i pobjeda ‘Pume’ su se uvijek iznova vraćale u Varaždin koji je postao dom svih pripadnika brigade”, rekla je predsjednica koja je podsjetila da su Varaždinci “Pume” dočekali i u ljeto 1995. godine.

Grabar- Kitarović: Hrvatska vojska uskoro se vraća i u Pulu 

“Tu neraskidivu vezu Varaždina i ‘Puma’ nije mogla razdvojiti niti nepromišljena odluka o izmještanju hrvatske vojske iz Varaždina. Danas ispravljamo tu odluku i Pume se konačno i zauvijek vraćaju u svoj dom. Tako i Varaždin, nakon Vukovara, Sinja i Ploča, ponovo može s ponosom istaknuti da u njemu živi i obavlja svoje zadaće pobjednička hrvatska vojska“, rekla je Grabar Kitarović te dodala da će se Hrvatska vojska uskoro vratiti i u Pulu.

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume, slijednici tradicije 7. gardijske brigade, u Varaždin su se vratili sedmodnevnom hodnjom dugom 184 kilometra od Našica gdje su bili proteklih godina.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je da to i danas pokazuje pobjednički duh Hrvatske vojske.

“Unaprjeđujemo i razvijamo nove sposobnosti Hrvatske vojske, moderniziramo ravnomjerno sve tri grane vojske. Vojna vježba ‘Velebit ’18’, remont helikoptera, nabava višenamjenskog borbenog aviona, obalni ophodni brod, opremanje vozila Patria, ustrojavanje mornaričkog desantnog pješaštva, samo su neki u nizu projekata i aktivnosti“, naglasio je ministar obrane te dodao da je u tijeku i postupno vraćanje oduzetih materijalnih prava vojnicima – naknade za rad na terenu, za stražu, za dežurstvo.

Stričak: Na svakom borbenom položaju u Domovinskom ratu čula se draga riječ ‘kaj’ 

Na slavnu ratnu prošlost “Puma” podsjetio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik i potpredsjednik Odbora za obranu, Varaždinac Anđelko Stričak.

“Prva velika pobjeda u Domovinskom ratu odrađena je upravo ovdje u Varaždinu. Završila je zarobljavanjem cijelog korpusa protivničke vojske, odnosno zarobljavanjem prvih tenkova, njih 84 te pješačkog oružja za 10 brigada. Također brojni naši sugrađani uključuju se u obranu naše Domovine te od Vukovara do Dubrovnika nema borbenog položaja s kojeg se nije čula nama lijepa i draga riječ ‘kaj’. A 7. gardijska brigada “Puma” zauvijek će ostati upamćena po slavnom ulasku u Knin“, rekao je Stričak nastavivši da je njihov doprinos završetku rata i uspostavi mira u Hrvatskoj te u susjednoj Bosni i Hercegovini plaćen životima 92 pripadnika.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov, ustvrdio je da Varaždin bez “Puma” nije isti grad, kao što ni Pume bez Varaždina nisu ista postrojba.

“Hodnjom od Našica do Varaždina u proteklih sedam dana pokazali ste poštovanje prema hrvatskim braniteljima i 7. gardijskoj brigadi, ali i spremnost i karakter hrvatskog vojnika. Baštineći ime slavnih “Puma”, vašim povratkom u Varaždin pripala vam je odgovornost i čast čuvanja dostojanstva i ugleda koji su stekli vaši prethodnici – siguran sam da ste svjesni te odgovornosti i da ju s radošću prihvaćate”, zaključio je Šundov.

Čačić: “Pume” znaju ispuniti svoj moto ‘semper primus’, uvijek prvi

Varaždinski župan Radimir Čačić izrazio je zadovoljstvo što su se “Pume” vratile.

“Pume su uvijek bile dio Varaždina, ovog kraja i regije”, naglasio je župan te dodao da zna da je teško biti uvijek prvi, ali da su “Pume” taj svoj moto ‘semper primus’ uvijek znale ispuniti.

Gradonačelnik Ivan Čehok je istaknuo da je u Varaždinu rođena jedna od najboljih i najmoćnijih postrojbi Hrvatske vojske.

“Pume su iz Varaždina uvijek išle tamo gdje bilo najteže i tamo gdje je trebalo donijeti prevagu”, istaknuo je Čehok te Pumama na kraju poručio da su ono najbolje što je u modernoj hrvatskoj povijesti stvaralo Hrvatsku.

Za rad i život pripadnika 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske obnovljen je dio vojarne u Optujskuj ulici, dok će ostatak nekadašnjeg vojnog kompleksa biti za civilnu namjenu. (h)