Grabar Kitarović: ‘Ja sam glas naroda, i ja jesam odgovorna’

Izvor: N1

Predsjednica Kolinga Grabar Kitarović danas se nalazi u Kistanjama. Komentirala je ondje aktualnu političku situaciju u državi.

Predsjednica je komentirala jučerašnji odgovor ministrice demografije na njezinu kritiku.

“Ja jesam odgovorna i odgovaram građanima ove države, svima ne samo onima koji su me birali. Ja moram biti glas naroda…demografija je glavno pitanje koje mi građani postavljaju.

Treba nam konkretan akcijski plan. Kada se uzme stanje s terena, a ovo je 15. izmještanje mog ureda, iz tog se može izvući niz mjera koje bi pomogle. Neprilično je da male općine i gradovi na tome rade više nego država, toliko se trude kroz poticanje mjera u vrtićima i školama, kupnju knjiga a kako bi ljudi ostali u kraju, ali nam je potreban program na državnoj razni”, kazala je ministrica.

Predsjednca je navela kako bi podaci koje je prikupila na terenu bili jako korisni jer su “slikoviti i sjajna podloga za zajednički rad”.

Na pitanje hoće li o tome razgovarati s premijerom na sastanku u petak, odgovorila je: “Razgovarat ćemo i dogovoriti kako pristupiti toj toj problematici, to mora biti okosnica rada Vlade.”

Na pitanje da komentira nagađanja o rekonstrukciji Vlade predsjednica je rekla: “To je na premijeru, on se nikada nije miješao kada je u pitanju bio izbor u mom uredu pa neću ni ja u njegov. Mislim da je Ministarstvo demografije neophodno, postoji i prostor za smanjenje broja ministarstava, ali to je na premijeru Plenkoviću i koalicijskim partnerima da odluče. Ja ću prihvatiti sve što bude funkcionalno i što bude vodilo naprijed”, kazala je predsjednica.

Novinari su pitali predsjednicu da komentira činjenicu da Dinko Cvitan više neće biti glavni državni odvjetnik.

“Neću davati o tome komentare treba li ili ne treba ostati na dužnosti. Meni je važno da je proces transparentan i da je kandidat najbolji koji može biti”, kazala je predsjednica i navela da Cvitanovu nasljedniku želi da bude objektivan, puno radne energije u borbi s korupcijom i kriminalom te da ne bude da su “neke političke skupine krive više od drugih”.

Podsjetimo, predsjednica je u Šibeniku, gdje je izmjestila Ured, kazala:

‘Mladi nam odlaze iz Hrvatske za boljim životom… Kad sam nedavno govorila da trebamo konkretne demografske mjere, neki su rekli da pretjerujem. Samo lani iz Hrvatske je iselilo 80.000 ljudi… Što je to ako ne izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere? Nemamo više vremena! Primarna nam je zadaća stvarati uvjete za dostojan život. Treba nam konkretan akcijski plan za demogrtafski oporavak. Pozivam Vladu i Sabor da se u potpunosti posvete ovom pitanju…’, a ministričin odgovor uslijedio je nedugo potom.

‘Do dolaska ove Vlade nitko nije ni govorio o ovako katastrofalnoj demografskoj situaciji, koja nije nastala ni 2016., ni 2017., ni 2018., već je nastala puno ranije. Svjesni smo da je puno lakše kritizirati nego nego preuzeti odgovornost. Provodimo mjere koje su u skladu s politikom Vlade. Ne vidim razloga zbog čega ovoliko kritika. Pozivam sve dobronamjerne da se uključe prijedlozima kao i sa svojim radom”, kazala je Murganić. (N1)