Grabar-Kitarović: Hrvatska želi iskoristiti otvaranje argentinske ekonomije

Foto: Ured predsjednice

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u razgovoru za argentinske medije kako podržava reforme predsjednika Mauricija Macrija za otvaranje argentinske ekonomije te da Hrvatska želi iskoristiti tu priliku i sudjelovati u u infrastrukturnim projektima u Argentini, zemlji koju smatra svojim partnerom u Južnoj Americi.

“Podržavam reforme koje (Macri) provodi za otvaranje argentinske ekonomije”, istaknula je Grabar-Kitarović u razgovoru za argentinske medije u ponedjeljak.

Macri, koji je predsjednik postao 2015. na platformi stranke Cambiemos (Promijenimo se), u politiku je došao iz poslovnog svijeta, a nakon preuzimanja državnog vodstva proveo je niz reformi za jačanje poduzetništva poput smanjenja poreza na izvoz, regulacije proračunskog deficita i porezne reforme.

“Želimo iskoristiti tu priliku i sudjelovati u infrastrukturnim projektima u Argentini. Imamo vrlo sposobne tvrtke koje mogu izvoditi infrastrukturne radove… Postoji ogromni potencijal za suradnju u brodogradnji i pomorskom prometu, ali i u IT tehnologijama, prehrambenoj industriji, farmaciji i drugim područjima”, poručila je predsjednica, ustvrdivši kako je Argentina hrvatski partner u Južnoj Americi.

Grabar-Kitarović je u tu državu došla s predstavnicima hrvatskih tvrtki koji će u utorak sudjelovati na hrvatsko-argentinskom gospodarskom forumu.

“Želimo više poslovati s Argentinom i da njezine tvrtke više posluju u Hrvatskoj”, istaknula je za tamošnje medije.

“Nadam se da će Argentina u Hrvatskoj pronaći partnera i u smislu korištenja hrvatskih luka Ploče i Rijeka za plasiranje svojih proizvoda na tržišta središnje i istočne Europe”, dodala je.

Izrazila je nadu da će hrvatska zajednica u Argentini, koja broji između 200 i 250 tisuća ljudi,  biti ključni posrednik u suradnji dviju zemalja.

“Oni su i jedan od razloga mojeg posjeta. Vrlo smo ponosni na njih i nakon zadnjeg posjeta hrvatskog predsjednika 1994. godine sam im htjela opet posjetiti da im poručim koliko su važni Hrvatskoj”, zaključila je Grabar-Kitarović.

Ona će u srijedu, zadnjeg dana svog boravka u Argentini, posjetit hrvatske zajednice u San Miquelu de Tucumanu i Rosariju u kojem će otvoriti počasni konzulat Republike Hrvatske.

Nakon Argentine će u sklopu svoje južnameričke turneje posjetiti i Čile i Brazil.  (H)