Grabar Kitarović: Depopulacija je najveća ugroza

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu navečer je članovima Hrvatskog generalskog zbora održala predavanje o obrambenim i vanjskopolitičkim prioritetima Republike Hrvatske i pritom je kao najveću ugrozu Hrvatskoj istaknula depopulaciju.

Nakon predavanja, koje je trajalo oko 2,5 sata, predsjednica Republike je novinarima rekla da je bilo riječi o situaciji u Hrvatskoj, sigurnosnim ugrozama u Europskoj uniji i globalno, kako odgovoriti na te izazove, kako se nositi s tim u Europskoj uniji i NATO-u. “Tu trebamo više voditi, a manje slijediti,” dodala je.

Jest da je bilo predavanje ali bila je iskrena i otvorena rasprava, rekla je Grabar – Kitarović i dodala da su njoj bili posebno važni komentari članova Generalskog zbora.

Najvećom ugrozom u Hrvatskoj predsjednica smatra depopulaciju. “Moramo raditi na tome kako ćemo stvoriti klimu da mladi ostaju i da se vraćaju u Hrvatsku”, naglasila je je Grabar Kitarović i dodala da bi društvena klima trebala biti optimističnija.

Predsjednica je rekla je da se razgovaralo i o ulozi Hrvatskog generalskog zbora u sustavu domovinske sigurnosti i u oblikovanju određenih trendova u društvu.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni general Pavao Miljavac kazao je novinarima da su generali postavili puno pitanja i bili zadovoljni odgovorima.

Zanimalo ih je hoće li doći neka dokumantacija iz Haaga i hoće li se u BiH osnovati “nekakav ‘mini Haag'”, rekao je i napomenuvši se u Hrvatskom generalskom zboru plaše kako presuda šestorici čelnika Herceg Bosne “nije kraj”. I predsjednica, rekao je Miljavac, smatra da se time destabilizira cijeli ovaj prostor. “Europa i ostali ne razmišljaju da time destabiliziraju cijeli prostor,” rekao je general Miljavac.

Predsjednica je, kazao je, rekla da će od diplomacije tražiti informacije.

Na upit o njezinu današnjem sastanku s predstavnicima Udruge Blokirani, Predsjednica Republike je kazala da su joj uručili svoje prijedloge, koje je već proslijedila Vladi odnosno resornom ministru Draženu Bošnjakoviću.

Rekla je da očekuje neke Vladine mjere i da će se vidjeti koje će to mjere biti. “Ja želim da se ta rasprava nastavi u konstruktivnom duhu i da se u procesu donošenja novog ovršnog zakona i rješavanja pitanja blokiranih vodi računa da su u taj proces uključeni ne samo predstavnici banaka, već i blokiranih,” rekla je Grabar Kitarović. (Hina)