Povezite se

Gospodarstvo

Grabar-Kitarović: Članovi inženjerskih komora pridonijeli graditeljskom identitetu hrvatskog naroda

Objavljeno

-

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u utorak na svečanosti u povodu 20. godišnjice djelovanja pet inženjerskih komora – arhitekata, inženjera geodezije, građevinarstva, strojarstva i elektrotehnike, da su članovi komora pridonijeli razvoju, promociji i oblikovanju graditeljskog identiteta hrvatskog naroda, a time i nacionalnoj i međunarodnoj prepoznatljivosti hrvatske države i njezinih institucija.

“Arhitektonska i inženjerske struke graditeljstva oblikovale su svijet kakav danas poznajemo. Kroz povijest su među tehničkim znanostima stekle veliku važnost i ugled, a svijetu u nasljeđe ostavile neizbrisiv trag i bogatu baštinu”, rekla je Grabar-Kitarović i osvrnula se na požar u pariškoj katedrali Notre-Dame.

Hrvatska je baštinik duge graditeljske tradicije 

“Jučerašnji tragični događaj, koji je rastužio cijeli svijet, upozorava nas na najgori mogući način koliko nam je upravo graditeljsko naslijeđe vrijedno. Snimke simbola kršćanstva i europske kulture, pariške katedrale Notre-Dame u ognju, nikoga nisu ostavile ravnodušnima i zato u mislima i molitvama s građanima Pariza i Francuske, vjerujemo kako će što prije početi rekonstrukcija oštećenih dijelova kako bi se tom svjetskom spomeniku vratio njegov veličanstven izgled”, poručila je Grabar-Kitarović.

Hrvatska je baštinik duge graditeljske tradicije i vrijednoga nasljeđa, istaknula je predsjednica i spomenula neka od legendarnih imena iz povijesti, od Jurja Dalmatinca do Viktora Kovačića.

“Spomenut ću Fausta Vrančića, za čije je strojeve i konstrukcije znao cijeli tadašnji graditeljski svijet, ili Ruđera Boškovića, utemeljitelja egzaktnog znanstvenog pristupa rješavanju statičkih pitanja u graditeljstvu i njegova prinosa područjima geo-znanosti”, rekla je.

Ocijenila je kako je osnutak pet inženjerskih komora, prije dva desetljeća, značio važan iskorak za razvoj i unaprjeđenje inženjerskih struka koje su dobile veću vidljivost, bolju organizacijsku strukturu, veći prostor djelovanja i nove zadaće.

“Dok je inženjerska zajednica okupljena u komorama u samom početku dala nemjerljiv prinos obnovi i razvoju naše domovine, danas nove zadaće donose odgovornost za zaštitu javnog interesa, posebno u području prostornog planiranja i urbanizma”, kazala je Grabar-Kitarović.

Utemeljenjem komora očuvani su ugled struke, prava i časti inženjera, no treba i dalje raditi na uvažavanju inženjerskih struka i očuvanju osnovnih načela kulture građenja od pritisaka i neutemeljenih zahtjeva raznih interesnih lobija.

“Interes profita, koji nerijetko nalaže intervencije u prostoru koje uzrokuju njegovo trajno uništenje, ne smije biti iznad uzusa struke i općeg, društvenog interesa. Želja za zaradom ne smije gurnuti u drugi plan pravila uređenja i gradnje, niti ugroziti javni interes i klasična načela znanosti i umjetnosti građenja: korisnost, postojanost i ljepotu”, poručila je predsjednica.

Komore moraju dvosmjerno djelovati

Dodala je kako se i osobno uvjerila u stručnost i profesionalizam Hrvatske komore inženjera građevinarstva i Hrvatske komore arhitekata, čiji su članovi radili u Povjerenstvu za izradu stručnog nalaza o smještajnim potrebama Ureda Predsjednice, pa stoga drži da komore imaju snagu i sposobnost oblikovati svijet po mjeri čovjeka.

Državni tajnik Željko Uhlir rekao je kako najveći doseg svake profesije predstavlja komorsko udruživanje, ali komore od prije 20 godina i one kakve trebamo danas ne mogu biti iste.

“Komore moraju zagovarati struku i etičnost, što se očituje u njihovu dvosmjernom djelovanju – braniti svoga profesionalnoga člana pred laikom te braniti laika i zajednicu pred neprofesionalnim članom”, istaknuo je Uhlir.

Članovi komora moraju imati ugled i čast u društvu, a to mogu steći samo znanjem i etičnim postupanjem, poručio je Uhlir izrazivši nadu da će komore znati odgovoriti na izazove 21. stoljeća i 4. industrijske revolucije.

Gospodarstvo

Radimir Čačić predlaže da poskupi gorivo za 1,2 kune! Hrvatska na udaru novog harača?

Published

on

Bivši ministar graditeljstva Radimir Čačić predlaže da poskupimo gorivo za 1,2 kune i tim novcem obnovimo Zagreb. Kaže da bi se tako prikupilo 3,6 milijardi kuna i radilo po uzoru na gradnju autocesta: Veliki dio novca će uplatiti i turisti, a pred izborom smo ili skuplje gorivo ili neki drugi porez.

Dok traju prepucavanja između Grada Zagreba i Ministarstva graditeljstva kako će izgledati novi zakon o obnovi glavnog grada nakon potresa, bivši ministar graditeljstva i varaždinski župan Radimir Čačić kaže da ima puno jednostavniji i učinkovitiji model obnove. I kaže da to zna jer je kao ministar obnove napravio 400 škola, obnovio preko 150.000 privatnih objekata i napravio autocestu prema Splitu.

Ukratko, po Čačićevoj ideji, formirala bi se posebna tvrtka koja bi vodila obnovu, a ona bi se financirala iz cijene goriva. Točnije, iz svake litre koju natočimo na benzinskim stanicama, 1,2 kune bi išlo u tu posebnu tvrtku za obnovu Zagreba.

“Model je već isproban na autocestama i upravo zato je formirana tvrtka Hrvatske autoceste. Samo što su se nakon mog mandata dečki malo zaigrali i cijena kilometra autoceste porasla je dvostruko, a broj zaposlenih trostruko. Ali to ne znači da je model loš, dapače”. kaže Čačić, danas čelnik stranke Reformista za 24 sata.

Čačić kaže da će obnova koštati milijarde kuna. Po sadašnjem prijedlogu zakona, sve je zakomplicirano, birokratizirano i otvara mogućnost za malverzacije, a država na sebe preuzima previše obveza.
“Ne, ne treba država ljudima graditi i obnavljati, ona samo treba osigurati financiranje i kvalitetni nadzor i kontrolu”, sažima Čačić.

Nacionalno/Dnevno.hr

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Većina marki cigareta od subote skuplja za dvije kune

Published

on

Većina marki cigareta od subote je skuplja za dvije kune, pokazuju podaci Carinske uprave, kojoj su vodeći proizvođači i uvoznici cigareta prijavili povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta. 

Tvrtke TDR, Philip Morris Zagreb, Legenda promet, JT International Zagreb i Veletabak prijavile su, sukladno odredbama Zakona o trošarinama, povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta, s datumom važenja od 4. travnja 2020. godine, navodi se na internet stranicama Carinske uprave.

Naime, sukladno zakonskim odredbama, domaći strani proizvođači te uvoznici duhanskih prerađevina moraju Carinskoj upravi prijaviti maloprodajnu cijenu za svaku marku duhanskih prerađevina. Iako u pravilu to trebaju prijaviti 15 dana prije puštanja duhanskih prerađevina u potrošnju, iznimno prijavu povećanja mogu podnijeti u roku od dva radna dana od stupanja na snagu uredbe kojom se povećavaju trošarine na cigarete, a ta povećana cijena vrijedi sljedećeg dana od isteka toga roka.

Kako je nova Uredba o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode stupila na snagu 1. travnja, tako Carinska uprava jučer objavila da su joj spomenuti proizvođači i distributeri prijavili nove maloprodajne cijene za većinu marki, a te se cijene primjenjuju od danas, 4. travnja.

Po podacima iz tabelarnog prikaza trošarine na cigarete, većina je robnih marki cigareta, posebice onih najpoznatijih, od danas skuplja za dvije kune i nove im se cijene najčešće kreću u rasponu od 26 do 32 kune po kutiji.

Poskupljenje cigareta za prosječnih dvije kune po kutiji bilo je najavljeno i prilikom donošenja nove uredbe o trošarinama na duhanske prerađevine i duhanske proizvode.

Tom je uredbom, naime, povećana specifična trošarina, i to za  35 kuna, s 335 kuna na 370 kuna za tisuću komada, dok je proporcionalna ostala na 34 posto od maloprodajne cijene.

Minimalna trošarina na cigarete je povećana sa 755 na 824 kune za tisuću komada cigareta.

Trošarina je povećana i za sitno rezani i ostali duhan za pušenje, sa 600 na 800 kuna za kilogram, a na 800 kuna povećava se i trošarina na cigare i cigarilose (za tisuću komada), kao i na grijani duhanski i novi duhanski proizvod (za jedan kilogram).

Trošarina na e-tekućine ostala je nula kuna.

U Ministarstvu financija su procijenili da će povećanje trošarina na duhanske proizvode proračunu ove godine donijeti dodatnih 400 milijuna kuna. (HINA)

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Grad Gospić financijski pomaže poduzetnicima s milijun i pol kuna

Published

on

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević objavio je u petak na konferenciji za novinare da će dio troškova poduzetnika obuhvaćenih zabranom rada nepovratno preuzeti Grad Gospić, i to u ukupnoj vrijednosti od milijun i pol kuna.

To je iznos koji je u proračunu za 2020. bio planiran kao potpora poduzetništvu, a s obzirom na novonastalu situaciju, preusmjerava se za likvidnost, to jest za tekuće troškove.

Prije nekoliko dana Grad je gospodarstvenike koji su pod zabranom rada oslobodio plaćanja zakupnine za poslovne prostore i naknade za korištenje javnih površina i dijelova neizgrađenoga građevinskog zemljišta, te im je odgodio naplatu komunalne naknade i spomeničke rente za drugi kvartal 2020. godine, s mogućnošću produljenja.

Grad Gospić osigurat će i druga sredstva za pomoć onima koji su u ovom trenutku najugroženiji, obećao je u petak gradonačelnik Karlo Starčević.

“Grad će postići određene uštede. Ravnatelji i predsjednici upravnih vijeća već su obaviješteni da se od travnja 2020. neće isplaćivati naknade članovima upravnih vijeća. Za istu će se namjenu usmjeriti i financijska sredstva ušteđena zbog otkazivanja mnogih manifestacija, bilo da im je organizator Grad Gospić, bilo gradski proračunski korisnici”, rekao je Starčević i pozvao poduzetnike da se jave na javni poziv.

Pozvao je poduzetnike da se koriste i Vladinim mjerama, da učine sve kako bi sačuvali radna mjesta, a županijsku i lokalne vlasti u Ličko-senjskoj županiji pozvao je da “kanaliziraju određena sredstva kako bi opstali oni koji sada imaju nula kuna prihoda”.

“Kao gradonačelnik i poduzetnik, apsolutno sam svjestan da ćemo svi zajedno osjećati posljedice ovoga nereda koji nam je izazvao virus, te da ćemo morati pronaći način da, uz mjere Vlade RH, i mi kao jedinice lokalne samouprave podnesemo teret naših poduzetnika kojima su nastupila vrlo teška vremena”, zaključio je Starčević.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije