Grabar-Kitarović bez komentara na ostavku svoga savjetnika, Krstičević ne bi trebao odstupiti

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nije željela u četvrtak komentirati ostavku svoga savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost Vlade Galića i ima li ostavka veze s aferom SMS, a u vezi problema s nabavom borbenih zrakoplova smatra da ministar obrane Damir Krstičević ne treba odstupiti, no Hrvatska nema vremena za gubljenje jer uskoro neće imati ni MIG-ova koji će biti u stanju letjeti.

Predsjednica je novinarima nakon sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice rekla kako će prihvatiti ostavku Galića koji je razrješenje zatražio zbog “etičkih i moralnih razloga”, te nije željela komentirati ima li njegova ostavka veze s aferom SMS.

“Prema onome što je meni Galić rekao, on nema veze s onim za što ga se optužuje”, kazala je Grabar-Kitarović i dodala da je istraga zatvorenog tipa pa se u to ne može miješati.

Na novinarsko pitanje hoće li tražiti odgovore na navode da se u njeno ime tražio državni udar i smjena premijera Andreja Plenkovića, odgovorila je da će tražiti izvješća nadležnih službi. 

“Po meni je pokušaj smjene vrlo ozbiljna stvar, to mi ne pada na pamet i zbog toga želim čuti ima li konkretnih podataka koji upućuju na to da se u tom smislu pokušala stvoriti nova afera”, rekla je Grabar-Kitarević.

Krstičević ne bi trebao odstupiti

Predsjednica ne misli da bi ministar obrane Damir Krstičević trebao odstupiti zbog problema s isporukom borbenih zrakoplova F-16 Barak jer u tome ne vidi njegovu odgovornost.

Poručila je, međutim, kako Hrvatska nema vremena za gubljenje.

“Obzirom na stanje našeg borbenog zrakoplovstva, moramo brzo djelovati”, rekla je dodavši kako je remont MIG-ova 2013. godine bio loš i da “uskoro nećemo imati uopće MIG-ova koji će biti u stanju poletjeti, a moramo zadržati i pilote”.

Predsjednica je potvrdila da je u srijedu razgovarala s izraelskim premijerom Benjamin Netanjahuom, koji joj je rekao da radi na rješavanju dvojbi s SAD-om.

Američki dužnosnici s kojima je razgovarala izrazili su načelnu potporu projektu, no u detalje nabave i isporuke u razgovorima s njima nije ulazila.

Osim toga, podržala je izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu jer će to “potaknuti naše iseljenike da u većem broju traže hrvatsko državljanstvo i olakšati im useljenje u Hrvatsku”.