Gotovo milijun i pol kuna prikupljeno za rad Zaklade Ana Rukavina

FaH

Tijekom koncerta “Želim život”, koji je održan u utorak na središnjem zagrebačkom trgu, hrvatski građani svojim su telefonskim pozivima na humanitarni broj prikupili gotovo 1,5 milijun kuna za rad Zaklade Ana Rukavina čiji rad svojim donacijama podupiru već 11 godina.

Oko 237 500 građana na taj je način pokazalo solidarnost prema teško oboljelima u Hrvatskoj i svijetu, a mnogobrojni su svojim dolaskom na humanitarni koncert obilježili 11. godišnjicu rada Zaklade.

Humanitarni broj zaklade 060 9000 aktivan je od 1. do 31. prosinca, a građani pozivom doniraju pet kuna plus PDV.

Upraviteljica Zaklade Marija Rukavina zahvalila je svima koji podržavaju njihov rad te istaknula da je nedavno omogućena 80. transplantacija krvotvornih matičnih stanica iz Hrvatskog registra.

“To za oboljele znači novu šansu za život, a nama daje dodatan poticaj da još više i ustrajnije radimo kako bismo i u nadolazećim godinama ostvarili Anin san”, izjavila je Marija Rukavina, Anina majka.

U ožujku 2007. osnovana je Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina. Djeluje kao javna banka i dio je Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Nakon osnivanja pokrenute su aktivnosti oko organizacije mreže rodilišta koja će od dobrovoljnih darivateljica prikupljati krv iz pupkovine za potrebe Banke.

Hrvatski registar potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica broji više od 55 000 potencijalnih darivatelja. Zaklada Ana Rukavina organizirala je 355 javnih akcija upisa u Hrvatski registar iz kojeg je izdano 80 transplantata za oboljele diljem Hrvatske i svijeta.

Prošlogodišnje donacije uručene su Kliničkom bolničkom centru Zagreb za uređaj Therakos Cellex System za ekstrakorporalnu fotoferezu za potrebe hematoloških pacijenata. Nabavka omogućuje veću dostupnost liječenja tom metodom, kao i povećanje sigurnosti postupka transplantacije. Omogućeno je i stručno usavršavanje još dvjema mladim liječnicama u 2017. te su održane 34 akcije upisa u Hrvatski registar u koji se upisalo gotovo 2000 novih potencijalnih darivatelja, ističe se u priopćenju Zaklade Ana Rukavina.

Akciju podržala brojna lica iz javnog života

Iz pozivnog centra u kavani Johann Franck građanima su se javljala brojna lica iz hrvatskog javnog života, među njima je bila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade  Andrej Plenković te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Svojim dolaskom akciju su podržali glazbenici Halid Bešlić, Indira, Crvena jabuka, Maja Šuput, Miroslav Škoro, Ivan Zak, Vatra, Lana Jurčević, Boris Novković, Opća opasnost, Mia Dimšić i Nives Celzijus.

Izravan prijenos koncerta mogao se pratiti na portalima dnevnik.hr, usluge OYO i na Novoj TV. (H)