Gotovo 90 posto hrvatskih građana konzumira mlijeko

Gotovo 90 posto hrvatskih građana, odnosno njih devet od deset konzumira mlijeko, pokazalo je istraživanje o konzumaciji mlijeka i mliječnih proizvoda koje su proveli magazin Ja Trgovac i agencija Hendal, objavili su u petak iz Ja Trgovca.

Istraživanje je, kako navode, pokazalo da devet od deset hrvatskih građana konzumira mlijeko. Naime, ukupno 89,7 posto ispitanih navodi da konzumira mlijeko od čega je njih 22,8 posto naglasilo da ga konzumira samo uz kavu, a 66,9 posto i u svim drugim prigodama.

Gotovo dvije trećine konzumenata, njih 64,1 posto, mlijeko konzumira svakodnevno, a četvrtina anketiranih nekoliko puta tjedno.

Nekoliko puta mjesečno mlijeko pije 9,2 posto ispitanika, a njih 0,7 posto rijetko ili nekoliko puta godišnje.

Istraživanje je pokazalo da je trajno mlijeko znatno popularnije od svježeg – njega konzumira 71,6 posto ispitanika, a svježe njih 19 posto.

Na pitanje smatraju li da je mlijeko zdravo, najveći broj ispitanika, njih 68 posto, je odgovorilo potvrdno. Njih 10,7 posto pak smatra da mlijeko nije zdravo, dok nešto više od jedne petine (21,3 posto) nema formiran stav o tome.

Od ostalih mliječnih proizvoda najviše se konzumiraju sir (89,2 posto) i jogurt (82,4 posto). Sladoled konzumira 72 posto ispitanika, mliječne namaze njih 71,9 posto, vrhnje 69,9 posto, a puding 53,5 posto.

Da ne konzumira niti jedan mliječni proizvod navelo je 2,3 posto ispitanika.

Istraživanje je provedeno tijekom studenog lani na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina, navodi se u priopćenju.

U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.