Gotovo 2000 djece odvojeno od roditelja zbog američke granične politike

Američki dužnosnici u petak su rekli da je na američko-meksičkoj granici oko 2000 djece odvojeno od svojih roditelja zbog nove imigracijske politike “nulte tolerancije”.

Dužnosnici koji su govorili o stanju u privatnim centrima rekli su da je 1995 djece stiglo sa 1940 odraslih koji su ilegalno prešli granicu između 19. travnja i 31. svibnja.

Administracija brani svoju politiku nulte tolerancije kojom se zahtijeva da se odrasli odmah protjeraju, a djecu odvajaju od njih.

Unatoč oštroj kritici aktivista za ljudska prava, dužnosnici američke administracije rekli su da vlasti samo slijede zakon i odgovaraju na povećanje broja obitelji koje stižu na granicu.

“Norma je javne politike” da djeca ne budu zatočena s roditeljima koji prekrše zakon, rekao je dužnosnik.

Izvješća o stanju u centrima počela su izlaziti na vidjelo ovaj tjedan kad je novinarima dopušten ulazak u njih  prvi put  otkad je uvedena nova imigracijska politika stupila na snagu.

Dužnosnik ministarstva domovinske sigurnosti rekao je da se mnoge stvari objavljuju nekorektno, poput primjerice toga da se odvajaju bebe koje majke još doje.

Čelnica parlamentarne manjine Nancy Pelosi politiku je nazvala “sramotnom” te rekla da za nju nema pravnog opravdanja. (H)