Gotovina: “Moramo vjerovati u budućnost, uvijek se može bolje”

N1

Žalbeno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu ukinulo je 16. studenog 2012. presudu raspravnog vijeća i oslobodilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su isti dan avionom hrvatske Vlade prebačeni u Hrvatsku.

Gotovina je u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra branitelja te ratnog kolege Damir Krstičevića stigao pred zagrebačku katedrali gdje su ga dočkali novinarli i pitali kako danas gleda u odnosu na ono što se dogodilo prije pet godina. Gotovina je odvratio: “To je jedno novo poglavlje. Prije pet godina pobijedili smo u pravoj bitci. Bez te pobjede ne bismo mogli zatvoriti jedno poglavlje naše povijesti”.

“Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti, i danas i nadalje ostaje briga o našoj sigurnosti, čuvanje naših sloboda, to je trajna obaveza”, poručio je Gotovina.

S obzirom na to da je prije pet godina poručio: “Okrenimo se budućnosti”, novinari su Gotovinu pitali i jesmo li se okrenuli budućnosti, a on je kazao da je “jesmo i da nam nema druge”: “Moramo vjerovati u budućnost. Moramo raditi”. Upitan je li zadovoljan, kazao je da jest, ali uvijek može bolje”.

Na pitanje razmišlja li o danima u bijegu i u zatvoru, da li ga to još uvijek muči odgovorio je: “Bijeg je bio taktički pomak, nisam bio spreman na obranu i nismo bili spremni za obranu i tom pobjedom prekinuli smo manipulacije koje su do tada vodile glavnu riječ”.

Na pitanje bi li što mijenjao u svojim postupcima zaključio je: “Ne bih. Sve je dobro. Sve ide super. Pobijedili smo”.