Gospodarstvo u drugom kvartalu raslo 2,8%, Marić zadovoljan

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju za 2,8% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je brže nego u prethodnom kvartalu, ali manje od očekivanja.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu porastao 2,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ministar financija Zdravko Marić ocijenio je da je ostvareni rast BDP-a dobar pokazatelj i da očekuje nastavak tih pozitivnih trendova i u trećem tromjesečju, poglavito zbog turističke sezone.

To je vrlo blizu očekivanja vodećih ekonomskih analitičara banaka i nacionalnih institucija u Hrvatskoj, istaknuo je Marić, dodavši da temeljem do sada objavljenih podataka, Hrvatska u drugom ovogodišnjem tromejsečju bilježi i više stope rasta od većine zemalja EU-a, što je također dobar i pozitivan pokazatelj.

Mislim da smo i dalje na dobrom putu. Niti jedno tromjesečje ne može nas u potpunosti zadovoljiti nego treba dalje raditi i Hrvatska mora stremiti višim stopama rasta, što smo, između ostalog, i ranije komunicirali, dodao je.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u drugom tromjesečju ostvaren je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava. Ta potrošnja porasla je za 3,8%. Marić ocjenjuje dobrim što najveći poticaj gospodarskom rastu stiže od potrošnje i investicija. Investicije su, naime, porasle osmi kvartal zaredom. Tu se vide i određeni pozitivni efekti porezne reforme, kazao je odgovarajući na upite novinara po izlasku iz Banskih dvora.

Kako je dodao, iz mjeseca u mjesec prate se ostvarenje poreznih prihoda, iz kojih se definitivno vidi da su pozitivni pomaci što se tiče investicijske aktivnosti, ali i raspoloživog dohotka odnosno potrošnje kućanstava. Očekujemo nastavak tih pozitivnih trendova i u trećem tromjesečju, poglavito iz perspektive turističke sezone, kad ćemo imati nešto bolje i kvalitetnije brojke ispred sebe, izjavio je Marić te dodao da je to na tragu Vladine projekcije rasta za čitavu 2017. godinu od 3,2%. Istaknuo je, međutim, da Hrvatska treba težiti i višim stopama rasta.

Osvrnuvši se na industrijsku proizvodnju, kazao je da je pokazala blago usporavanje krajem prvog tromjesečja, međutim da su 5. i 6. mjesec demantirali to usporavanje te su nastavljene značajne stope rasta.

Na upit hoće li kriza u Agrokoru imati negativni utjecaj na gospodarstvo, Marić je istaknuo da je Vlada u ekonomskim i fiskalni smjernicama apostrofirala potencijalne negativne rizike za gospodarski rast, među kojima je Agorkor. Međutim, istaknuo je, uzevši u obzir sve okolnosti, pa tako i najnoviji podatak o BDP-u za drugo tromjesečje, Vlada je zadržala istu projekciju rasta za ovu godinu.

To je već 11. zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,5%. No to je manje od očekivanja.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 3,0% na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se od 2,7% do 3,4%.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u drugom tromjesečju ostvaren je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava. Ona je porasla za 3,8%.

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan, 3,3 postotna boda.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u drugom tromjesečju ojačao za 0,8% u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na drugo lanjsko tromjesečje porastao za 3,4%.

Ministar financija Zdravko Marić, dajući izjavu prije objave BDP-a, nije želio komentirati procjene.