Gospodarstvenci iz Srbije, pozivam vas na veća ulaganja u RH

Izvor: N1

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održava se Gospodarski forum na kojem sudjeluju predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, te brojni poduzetnici dviju država.

“Na svaki mogući način treba olakšati surdanju između naših dviju država i poslovnih zajednica. Drago mi je da mogu potvrdi zajedničku želju za poboljšanjem gospodarske suradnje”, kazala je Grabar Kitarović ističući da je puno prostora da se unaprijedi suradnja na području industrijske proizvodnje i da se, primjerice, kod proizvodnje autodijelova zajednički nastupa na trećim tržištima.

“Predlažemo potpisivanje ugovora o revitalizaciji pruge Zagreb-Vinkovci-Tovarnik, Šid -Beograd”, dodala je.

Prva sjednica o gospodarskoj suradnji, najavila je predsjednica, zakazana je za ožujak u Zagrebu na kojej će prioritet biti pitanja rješavanja vlasničkih odnosa neki tvrtki iz obaju država, aktivnosti za plasman kapitala tvrtki na oba tržišta te razgovori oko suradnje zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

“To bi prema mojem mišljenju trebale biti zadaće dviju vlada”, kazala je.

S obzirom na velika međunarodna iskustva hrvatskih tvrtki na područja građevinarstva i energetike, Grabar Kitarović je navela da bi one mogle biti više angažirane na području Srbije.

Do 2017. hrvatske tvrtke u Srbiju su uložile gotovo 750 milijuna eura, a što se, istakla je predsjednica, pokazalo korisno za gospodarstva obiju zemalja.

“Nadam se da će Srbija i dalje biti otvorena za hrvatska ulaganja, a naša želja je da se potiču ulaganja u oba smjera”, kazala je Grabar Kitarović navodeći da su srpska poduzeća u Hrvatsku do sada uložila svega oko 10 milijuna eura.

“Gospodo gospodarstvenci iz Srbije, pozivam vas na veća ulaganja”, kazala je predsjednica.

Vučić je pohvalio poziv predsjednice srbijanskim privrednicima. Napomenuo je važnost infrastrukture, a posebno pruge Beograd-Zagreb, ne samo za putnički, već i teretni promet, izrazivši želju da ta pruga bude najbolja prometnica na Balkanu.

“Smatram da je potrebno daljnje ukidanje bilo kakvih barijera”, rekao je Vučić,

Zahvalio je Emilu Tedeschiju na sponzorstvu Štark arene u Beogradu, našalivši se da će ipak teško ići da Cedevita pobijedi Zvezdu.

“Pokazali smo da možemo pokazati zahvalnost. Molili smo Kineze da budu sponzori naše Arene i činilo nam se da smo se dogovorili, na kraju nisu došli s ponudom, ali Tedeschi je došao s ponudom i mi to itekako cijenimo. Zahvalni smo hrvatskom investitoru što je glavni sponzor te arene – rekao je Vučić.

Hrvatskim tvrtkama Vučić je poručio: “Dobrodošli ste u Srbiju”.

Rekao je da ne zna za slučajeve s problemima hrvatskih građevinskih tvrtki u Srbiji koje je spomenula predsjednica.

“Dobrodošli u Srbiji, mi ćemo se pobrinuti da budemo dobri domaćini. Želim ohrabriti srpske privrednike, nemojte samo kukati, čuli ste hrvatsku predsjednicu, dođite i borite se”, rekao je Vučić, zaključujući da više radnih mjesta za Srbe i Hrvate znači bolje odnose i manje loših tema od kojih građane boli glava.

“Naša su vam vrata otvorena”
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović otvorio je Gospodarski forum na kojem su sudjelovali i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, te brojni poduzetnici dviju država.

je značaj gospodarski partner, više od 200 hrvatskih tvrtki tamo posluje. S ciljem još veće pomoći sljedeći mjesec otvaramo predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Beogradu, a kolegama ćemo ustupiti prostore kako bi dobili predstavništvo u Zagrebu.

Važni su projekti od zajedničkih interesa koji se mogu finanicirati iz EU fondova. Politički razvoj događaja uvijek ima utjecaja na gospodarstvo pa zato Komore moraju pomoći da gospodarstvo nađe svoj put. Na tom su vam putu vrata Komore uvijek otvorene. Nas od svih politika zanima samo gospodarska politika”, poručio je Luka Burilović.