Gospodarskim zlouporabama oštetio svoju tvrtku za 2,7 milijuna kuna

FaH

Zadarska policija kazneno je prijavila 52-godišnjaka zbog sumnje da je zlouporabom povjerenja, utajom poreza i carine te krivotvorenjem službe ili poslovne isprave svoju tvrtku oštetio za 2,7 milijuna kuna, a državni proračun za 800.000 kuna.

Osumnjičen je da je od lipnja 2018. do prosinca 2019. godine, kao vlasnik i direktor tvrtke iz Zadra, bez ikakve valjane pravne osnove sa žiro računa tog trgovačkog društva podizao i za sebe zadržao novčani iznos preko 2,7 milijuna kuna.

To je, priopćila je u srijedu policija, u konačnici dovelo do trajne blokade računa tvrtke i ispunjenja zakonskih pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka.

Tereti ga se i da je osnovao još dvije povezane tvrtke sa sjedištem u Zadru, putem kojih je u periodu od srpnja 2018. do studenog 2019. ispostavio više krivotvorenih računa.

Te je račune prikazao u poslovnim knjigama prve tvrtke kako bi joj umanjio poreznu obvezu po osnovi poreza na dodanu vrijednost, u iznosu od gotovo 800.000 kuna.

U zadarskoj policiji navode kako je navedenim kaznenim djelima 52–godišnjak pribavio nepripadnu imovinsku korist na štetu tvrtke i njezinih vjerovnika u iznosu od 2,7 milijuna kuna, dok je državni proračun oštetio za 800.000 kuna.

Protiv njega je nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava.