Gospić prihvatio rebalans proračuna za 2017.

Gradsko vijeća Gospića u utorak je jednoglasno prihvatilo rebalans proračuna za ovu godinu, zbog čega je prošlog petka nakon svađe vijećnika sjednica prekinuta, a nakon današnjeg glasovanja gradonačelnik Karlo Starčević (HSP) je rekao da je to dobra kohabitacija.

Prije nego što je prihvaćen rebalans proračuna za 2017. godinu, prihvaćen je amandman devet vijećnika koalicijske većine (sedam HDZ-ovih i po jedan iz HSP-a AS  i HSS-a), s čime se proteklih dana u pregovorima složio gradonačelnik Karlo Starčević (HSP) i njegovih šest oporbenih vijećnika.

Jedan od amandmana je bio i da se novac za stipendiranje studenata (170.000 kuna), koji zbog administrativnih razloga nije podijeljen, “preusmjeri” na božićnice za nezaposlene (300 kuna) i umirovljenike (200 kuna).

Bivši gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić iz HDZ-a rekao je da će oni pri izradi proračuna za 2018. godinu, na čemu se radi, inzistirati na stipendijama za sljedeću akademsku godinu.

Gradonačelnik Karlo Starčević samo je kratko rekao da je kohabitacija dobra jer je tako “vlast bliža sugrađanima, ovaj put onima s nižim primanjima, te zato HSP prihvaća predloženi amandman”.

Rebalansom je gradski proračuna smanjen za 2,7 milijuna kuna, sa  67,5 na 64,6 milijuna, jer je smanjen prihod od poreza na dohodak, poreza na dobit i od komunalne naknade.

Proračun za 2018. godinu nije bio na dnevnom redu današnje sjednice, a trebalo bi ga prihvatiti do kraja godine. Kako je rekao Krmpotić, zbog izmjena zakona o regionalnom razvoju, prema novoj indeksaciji, očekuje se da će Gospić na raspolaganju imati desetak milijuna kuna više. Kako je dodao, klub vijećničke većine sada ne može reći hoće li poduprijeti proračun koji će predložiti gradonačelnik Starčević.

“Kohabitacija je normalna i mi jesmo za suradnju, za razgovor i dogovor radije nego da na nove izbore izgubimo sedam mjeseci ili godinu dana. Dakle – rušenje proračuna nam je zadnja misao, ali vidjet ćemo”, rekao je Krmpotić.

Gradsko vijeće Gospića ima 17 vijećnika, a oporbu čini šest vjećnika HSP-a, jedan SDP-a i jedan nezavisni vijećnik.