Povezite se

Izdvojeno

Gordana Rusak: “Pluća svijeta gore !!!”

Objavljeno

-

Piše: prof.dr.sc. Gordana Rusak

Amazonu gutaju požari neslućenih razmjera! Vijest je koja je preplavila portale i naslovnice i čini se da je javnost na nogama. Hvale vrijedno ali nedostatno. Javnost koja je na nogama može samo komentirati i izražavati svoju zabrinutost i ništa više od toga.

Oni koji  bi trebali biti na nogama šute. To je svjetski problem, a čim je svjetski zapravo je ničiji. Razvijeni su mehanizmi koji omogućavaju politici da zaštiti svoje interese, prvenstveno onih velikih i moćnih kada je u interesu profit, a on je u fokusu svake politike. Nisu pak razvijeni mehanizmi zaštite prirodnih resursa o kojima nam ovisi opstanak. Zaštite, ne otuđivanja ili oduzimanja tih resursa ikome. Nije ovo pitanje ovladavanja i oduzimanja tuđih resursa nego njihov zaštita u borbi za opstanak sviju nas.

Je li itko od „malih“ ili „velikih“  političara pozvao na sastanak Vijeća UN-a? 

A pitanje je to koje se tiče i sigurnosti i ljudskih prava i mnogo čega drugog. Zbog čega ova nezaintersiranost onih koji drže poluge političke moći? Konačno, nitko od naših političara do ovog trenutka nije se oglasio o tom pitanju i rekao jasno postoje li i koje su nam mogućnosti djelovanja kao zemlje članice UN-a u ovoj situaciji.

Hoćemo li te mehanizme iskoristiti?  Ili je naš zadatak šutjeti dok se veliki ne oglase? A oni se oglašavaju onda kad je njihov interes u pitanju. Zaštitom prirodnih resursa ne dobivaju ništa. Barem ne u materijalnom smislu. Dapače, zaštita prirodnih resursa bez kojih nam nema opstanka traži ulaganja i materijalnih i ljudskih potencijala. Treba se posvetiti nafti i drugim prirodnim resursima koji se mogu prisvojiti ili mirnim putem, “pravom“ politikom, ili agresijom jer to donosi profit. Zrak koji udišemo borbe nije vrijedan. Dok ne prestanemo disati. A onda je i onako svejedno.

Izdvojeno

Culej: “Nećete svi vi Stazići, svi vi Beusi, svi Beljaci, nećete ni vi Pupovci , nećete dok sam ja u Saboru”

Published

on

U Hrvatskom saboru danas se raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Evo kako je sve to u Saboru komentirao Stevo Culej.

Posebno emotivan ali i “oštar” govor bio je Steve Culeja koji je održao predavanje saborskim zastupnicima o Vukovaru i ratnim godinama kada su u tom gradu stradavali brojni Hrvati, a što mu daje za pravo jer je bio učesnik obrane Vukovara i koji je bio svjedok brojnih zločina.

Kazao je da je u Vukovaru i okolici Vukovara poginlo 22 pripadnika postrojbe kojoj je on bio zapovjednik.

U Vukovaru su ginuli moji prijatelji iz cijele Hrvatske, iz mojega mjesta, u Vukovaru su ginuli policajci iz cijele Hrvatske, specijalci čiji sam i ja bio pripadnik. U Vukovaru su ginuli madići kao što je Crvenkapa i Manjkas čije smo posmrtne ostatke eshumirali ovih dana. U Vukovaru su se borili i organizirali obranu pored mladog i starog Jastreba i Tomislav Merčep, Blago Zadro, jedini general, a pitanje je da li bi bio general da nije poginuo, možda bi bio tamo gdje je danas Tomislav Merčep, kazao je Cuej.

Nastavio je riječima da je Vukovar bio i srpski grad, kako to oni vole naglašavati u jednom trenu kada su oni osobodili Vukovar, kada je i Vojislav Stanimirović koji je bio saborski zastupnik kao koalicijski partner HDZ-a, koji je rekao da su osobodili Vukovar od ustaša.

Što su učinili kad su oslobodili Vukovar zapitao je Culej?

“Prvo su donijeli svoja obilježja, ćirilicu koja je na tenkovima ušla u grad, donijeli su zvijezdu petokraku ali i kokardu. Da li ćemo ovim zakonom zaštititi Vukovar od ćirilice, zvijezde petokrake i kokarde? Da li ćemo uspijeti privesti pravdi sve one ubojice, rušitelje Vukovara? Ne, nećemo, već odavno su na slobodi. Na slobodi su i abolirani i druge ubojice koje slobodno šeću po Vukovaru”, kazao je Culej te poručio:

Nećete tako razgovarati o Vukovaru dok sam ja u Saboru i dok sjedim u ovoj klupi !!! Nećeš Staziću, nećeš zbog svih onih Manjkasa, Zadra, u ime svih onih Ivana, Josipa, Marijana i drugih Hrvata, e nećeš Staziću, dok sam ja ovdje. Nećete svi vi Stazići, svi vi Beusi, svi Beljaci nećete, nećete ni vi Pupovci , nećete.

Nećete zato jer dok postoji i jedan Hrvat u Vukovaru sličan onom koji je bio 1991. u Vukovaru, zato nećete. Nećete zato što će se istina prenositi s koljena na koljeno, nećete zato što će ovaj zakon, za mene nedovoljno nedorečen u nekim stvarima, ipak nešto dobro polučiti u cijeloj priči, iako nisam do kraja s njim zadovoljan i na mogu biti.

Culej je kazao da on ne poziva na nasilje, na mržnju.

Ja pozivam na pravdu, da Radenko i slični koji nisu vidjeli lice pravde i koji nisu odslužii hrvatski dug za zločine koje su počinili budu kažnjeni, e tada ću možda biti zadovoljan. Bio bih zadovoljan kada ubojice Hrvata i Hrvatica nebi imale mauzoleje kako govorite u Hrvatskoj, kada nebi Vukašin Šokočanin imao spomenik da je junak, kada bi se prozvali nalogodavci i priveli licu pravde, kada se Vukovar nebi vrijeđao na svakom koraku, bio bih možda zadovoljan.

Pitam vas kako je završio Jastreb stariji? Zašto je tako završio? Kako je završio Tomislav Merčep? Zbog nečinjenja, nije uspio spriječiti neke, navodne njemu podmetnute zločine. Ja sam emotivac, jesam jer ako voliš svoj narod, ako voliš svoju Domovinu, ako si isninoljubiv i pravoljubiv moraš biti emotivac a sve drugo su ljudske hulje bez emocija, osjećaja za svoj narod i svoju Domovinu, kazao je Culej.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Plenković: Ako Jelenić ne da ostavku, Vlada će predložiti Saboru da ga razriješi

Published

on

Dodao

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u srijedu da će Vlada, ako glavni državni odvjetnik Dražen jelenić sam ne podnese ostavku, na sutrašnjoj sjednici predložiti Hrvatskome saboru da ga razriješi.

“Stav je Vlade da je najprimjerenije da Jelenić sam podnese ostavku, s obzirom da je nastala ovakva neuobičajena okolnost. Naravno da će nakon toga, ako to ne napravi, Vlada to sutra donijeti na svojoj sjednici”, rekao je Plenković u izjavi novinarima uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a u kojoj je potvrdio da je sinoć razgovarao s Jelenićem.

Jelenić ih nije izvijestio da je član masonske lože

Plenković kaže kako Jelenić u postupku imenovanja na mjesto glavnog državnog odvjetnika prije otprilike dvije godine nije izvijestio ni njega niti ministra pravosuđa da je član masonske lože.

“Da smo to znali, ne kažem da on ne bi bio imenovan, ali bismo sigurno tu informaciju tretirali na odgovarajući način i riješili bismo to pitanje. Ovako je to nama ostalo nepoznato, sada se vratilo najedanput kroz neki predmet s kojim se bavio glavni državni odvjetnik. Što, čini mi se da je u ovom trenutku, i po ovim reakcijama u javnosti, utjecalo na integritet glavnog državnog odvjetnika i činjenicu da je gotovo pa dovedena u pitanje njegova nepristranost, neovisnost, što mu, naravno, otežava rad”, rekao je Plenković.

U formalnom smislu, dodao je premijer, nema ničeg nezakonitog da je Jelinić ili netko drugi član neke udruge ili društva. “To nije nezakonito, ali se otvorio okvir koji njemu bitno otežava poziciju”, ustvrdio je.

Opetovao je pritom da članstvo u masonskoj loži nije trebalo ostati zatajeno, istaknuvši i činjenicu da je do članstva došlo upravo pred izbor za glavnog državnog odvjetnika. “I to nije stvar koja je, po meni, trebala ostati neizrečena”, dodao je.

Novinari su Plenkovića pitali i za komentar ocjena Mire Kovača, njegovog protukandidata na unutastranačkim izborima za mjesto predsjednika stranke, koji smatra da se cijela “masonska afera” događa zbog unutarstranačkih izbora.

“Ne znam kako to Kovač misli. Prepuštam vama, javnosti i, osobito, članovima HDZ-a da te sjajno odabrane logičke konstrukcije malo analiziraju i pronađu bit u njima”, komentirao je Plenković.

Osvrnuo se i na Kovačevo tumačenje riječi koje mu je, kako je rekao u izjavi novinarima, na sinoćnjem obilježavanju osnutka trešnjevačkog HDZ-a uputio stranački doajen Vladimir Šeks.

Šeks je veliki šaljivdžija

Šeks mu je rekao da će nakon unutarstranačkih izbora trebati odvjetnika, a to je Kovač shvatio kao prijetnju.

Plenković je izrazio sumnju u to da je Šeks tako nešto rekao.

“Ja znam da je Šeks dosta, ovako, veliki šaljivdžija. To je iskusan čovjek i političar i baš da Šeks prijeti Kovaču… Ne znam, valjda je ovakvo uzbrkano vrijeme… Je li jugo ili što? Ali, čini mi se da treba vidjeti nema li tu nekih malo preuveličavanja, teorija zavjere, izmišljanja nekakvih prijetnji ili bilo čega ostaloga”, kaže Plenković.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Jandroković o Jeleniću: Iznenadilo me, radi se o podvojenoj lojalnosti

Published

on

Dodao

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu kako glavni državni odvjetnik (GDO) Dražen Jelenić nije u trenutku svoga izbora deklarirao informaciju da je član lože slobodnih zidara te kako se u njegovu slučaju radi o podvojenoj lojalnosti.

“Iznenadio sam se kada sam čuo tu informaciju, Jelenić ju nije deklarirao u trenutku kada je bio biran, vjerojatno zato što i sama organizacija ima pravila da se o članstvu ne govori javno”, izjavio je Jandroković novinarima uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Situaciju s Jelenićem treba što prije riješiti

Dodao je kako se radi o situaciji podvojene lojalnosti. “Nas ovdje zanima država, situacija s gospodinom Gabrićem i prepucavanja koja traju svakako ne idu u prilog GDO-a, i cijela situacija treba biti što prije riješena”, poručuje Jandroković.

Komentirao je pritom pitanje mogu li svi ministri i saborski zastupnici biti članovi sličnih organizacija.

“Svi mi polažemo zakletvu i u Saboru i u Vladi, svatko ima pravo odabrati gdje želi pripadati, to nitko ne dovodi u pitanje, ali kada su u pitanju ovakve državne pozicije gdje se odlučuje o interesima Hrvatske, onda bi se takve stvari trebale deklarirati, i nakon toga treba propitati može li određena osoba biti na tako nekoj poziciji”, ustvrdio je Jandroković.

Pripadaju li onda u to i saborski zastupnici? “Teško mi je odgovoriti na to pitanje, različite su preferencije u Saboru jer tamo narod odlučuje koga će izabrati, ali ovo je specifična pozicija GDO-a gdje se odlučuje o sudbinama ljudi, i tu ne smije biti nikakve sumnje o nepristranosti osobe koja obnaša tu funkciju”, ističe Jandroković.

Dodao je kako se u ovom slučaju radi o situaciji o kojoj itekako trebamo promišljati postupa li GDO u pojedinim situacijama u potpunosti nepristrano. “Pročitao sam što je rekao gospodin Gabrić, i to baca vrlo ružnu sliku na sveukupnu situaciju u Državnom odvjetništvu”, kazao je.

Na pitanje ima li ministara u Vladi koji su slobodni zidari, Jandroković je uputio novinare da to provjere, na što su ga novinari upitali kako da to učine jer Jelenić je prošao sigurnosnu provjeru koja nije otkrila ništa.

“Slažem se s time, to je određena vrsta sukoba interesa, ne deklarirate nešto jer je to pravilo te organizacije, ali na taj način dovodite u pitanje nepristrano djelovanje na poziciji na kojoj jeste. Ovaj sukob koji se sada događa upravo potvrđuje što govorim”, ustvrdio je Jandroković.

Komentirao je i izjavu Mire Kovača koji tvrdi da se zbog unutarstranačkih izbora u toj stranci događaju pritisci na terenu, da se ljude ucjenjuje radnim mjestima, kreditima, natječajima i prijetnjama te kako mu je Vladimir Šeks na obljetnici stranke na Trešnjevci poručio da će trebati odvjetnika nakon izbora.

“Naše je Središnje izborno povjerenstvo objavilo i pozvalo sve koji imaju konkretnih prigovora da im se obrate. Koliko znam nema ni jednog konkretnog prigovora, tako da takve ocijene vidim isključivo kao stvaranje određenog dojma i pokušaja alibija za moguće loše rezultate”, kaže Jandroković.

Sanader: Šeks je zafrkant

Glavni tajnik HDZ-a Ante Sanader kratko je o navodnoj prijetnji Kovaču rekao da je Vladimir Šeks – zafrkant.

“Naravno da je bilo u šali, demokratski su izbori i svaki član ima pravo glasa”, rekao je Sanader.

Kazao je kako u stranci nema prijetnji, ucjena i zastrašivanja, a na Kovačeve tvrdnje da je masonska afera izmišljena radi unutarstranačkih izbora, kaže kako tu ne vidi nikakvu poveznicu.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije