FaH

Kandidat SDP-a na izborima za Europski parlament Gordan Maras izjavio je u srijedu u Splitu kako minimalne mirovine i plaće u Hrvatskoj trebaju biti identične standardima u drugim europskim zemljama.

“Ja ću se kao eurozastupnik baviti pitanjima jednakosti što se tiče financijskih usluga i ono što mi je posebno bitno – pitanjima pravde, tako da minimalne mirovine i plaće u Hrvatskoj budu identične standardima u drugim europskim zemljama”, rekao je Maras na konferenciji za novinare na splitskoj Rivi.

Istaknuo je kako Hrvatska treba imati jasno stajalište u određenim situacijama, kao što je nedavna izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija: “Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!”

“Trebamo biti svjesni kako je Hrvatska teritorijem i brojem stanovnika mala država, ali mora biti s jakim stavom i jakim europarlamentarcima zastupljena u Europskom parlamentu da onima, primjerice Tajniju, koji svojataju Dalmaciju i koji su revizionisti povijesti pokažemo kako je Hrvatska u Drugome svjetskom ratu bila na pobjedničkoj strani”, rekao je Maras.

Predsjednik splitskoga SDP-a Goran Kotur ocijenio je da su HDZ-ovi europarlamentarci “mlako reagirali” na Tajanijevu izjavu da su Dalmacija i Istra talijanske.

“HDZ provodi slugansku i poslušničku politiku prema Europskoj uniji”, rekao je Kotur, ističući kako se SDP zauzima za ravnopravnost Hrvatske i njezinih građana u Europskoj uniji.

“Hrvatska je u neravnopravnom položaju u odnosu na bogate članice Europske unije koje se ne ponašaju solidarno”, smatra Kotur.