Gordan Jandroković : Izbor za predsjednika 15. ožujka, bit će puno strasti i emocija

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković večeras je dao izjavu novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj bi trebali biti raspisani unutarstranački izbori.

Ovo je prvi put će puta novo vodstvo stranke biti birano po načelu jedan član – jedan glas.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je danas prije početka sjednice novinarima tek kratko rekao da ne očekuje prljavu kampanju tijekom unutarstranačkih izbora.

Novinari su Gordana Jandrokovića pitali o predstojećim unutarstranačkim izborima u HDZ-u, ali i o slučaju HDZ-ove načelnice općine Lovreć Anite Nosić koja je kupila stan u Zagrebu uz pomoć subvencioniranog kredita, a onda u njemu nije imala prijavljeno prebivalište, što je propisano Zakonom o subvencioniranim kreditima.

Podsjećamo kako je i danas prije sjednice predsjedništva HDZ-a i ministar hrvatskih branitelja i član Središnjeg odbora HDZ-a Tomo Medved izjavio da HDZ-ova načelnica općine Lovreć Anita Nosić šalje lošu poruku te je izrazio uvjerenost da će, nakon temeljite provjere njezinog postupka kupnje stana subvencioniranim kreditom u Zagrebu, snositi sankcije.

“Danas smo donijeli odluku o unutarstranačkim izborima i rokovi kreću od sutra, a sve završava općim saborom 17. svibnja. Izbori za predsjednika stranke će biti 15. ožujka, ako bude drugog kruga on će biti 22. ožujka. Kandidati za predsjednika potpise mogu početi skupljati od 10. – 28. veljače. Za predsjednika treba skupiti deset i pol tisuća potpisa, odnosno 3 posto za potpredsjedničke kandidate.

To je velik posao, no vjerujem da će uspjeti svi oni koji imaju ambicije kandidirati se za to mjesto. Kampanja kreće od 2. ožujka i traje do 15. ožujka”, rekao je Gordan Jandroković.

Na pitanje očekuje li prljavu kampanju rekao je da su donijeli određena pravila kako se to ne bi dogodilo.

“Donijeli smo pravila koja obuhvaćaju članke koji pozivaju na korektnu borbu, poštivanje statuta i temeljnih vrijednosti HDZ-a, te na čuvanje dostojanstva drugih kandidata. Ovi će izbori donijeti puno strasti i emocija, no cilj je da na parlamentarne izbore izađemo snažniji. U slučaju teških riječi to bi utjecalo na rejting stranke, stoga vjerujem da će biti dovoljno mudrosti kod kandidata”.

Ženske kvote neće biti, a preporuka je svim kandidatima da vode računa o zastupljenosti žena na listama, rekao je Jandroković.

Dodao je da će u gradovima i općinama biti jedno biračko mjesto, u Zagrebu 17, a u Splitu dva.

Nacionalno/D.Prša