Goran Marić: Rakete sa Batajnice na Zagreb

Izvor: DRažen Prša/Nacionalno

Danas 7. listopada 26. je godišnjica raketiranja Banskih dvora, pokušaja državnog udara i atentata na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Taj dan i sutrašnja odluka o proglašenju neovisnosti na dan 8. listopada 1991., događaji su koji bilježe, stvaraju i jesu povijest suvremene i samostalne Hrvatske.

Kad bi Hrvatska bila zemlja kontinuiteta, kad bi njezini orijentiri radili svojom puninom, ove bi dane slavila i zemlja i nebo nad Hrvatskom, piše ministar državne imovine Goran Marić na svom FB profilu.

Prenosimo njegovu objavu:

Kad bi Hrvatska mirno mogla graditi i spremati u sjecanje svoju povijest, bez da joj se ona otima, ove bi dane vladala atmosfera svečanosti i ganuća; poštovanja i ponosa; memoriranja i sabranosti! Nažalost Hrvatska još ne diše puninom svog bića. Još joj se ponavljaju i predbacuju hipoteke.
Osvježavaju priče o grijesima upravo da bi njima oduzeli snagu, značaj i narav spomendana njezina rađanja.

Kad prizovemo u svijest slike tih događaja, pokaže se iznova snaga drame jednog naroda čiji se san o svojoj državi okrutno odgađao. Ali ne zaboravimo da je to bila ta presudna, izvorišna 1991. godina-božica neodgodiva rađanja Države. Iz snova o Domovini rodila se stvarna,
slobodna i neovisna Hrvatska.

Ovih smo dana slušali od odgovorne osobe susjedne Srbije, zemlje agresora na Hrvatsku, jednog njezina ministra, i to na vjerskom događaju, koji je izjavio da je u Hrvatskoj 90.-ih bio građanski rat. Odgovor na ovu krivotvorinu i drskost je podsjetnik na činjenicu da avioni koji su raketirali Hrvatsku nisu uzlijetali ni iz Slunja, ni iz Udbine ni iz Knina, nego s beogradske Batajnice. Čudna vrsta izjave od još čudovišnije osobe.

Srećom ovom dijelu povijesti smo sami svjedoci pa krivotvorine ne mogu i neće zaživjeti. Vraćam se datumima simbolima, odrednicama i izvorima 7. i 8. listopadu 1991. Neka ove obljetnice vrate Hrvatskoj ozbiljnost i zrelost. Neka vrate svima nama trun, šaku onih emocija i ponosa na vrijeme rađanja neovisne Hrvatske.

Preživjeli smo te dane i proživjeli.

Pokažimo da smo vrijedni i dostojni te drame rađanja.

Kaže se da bi cvijeće u vrtu cvalo, mora ga se voljeti.

Učinimo i mi to prema vlastitoj domovini.

RAKETE S BATAJNICE NA ZAGREBDanas 7. listopada 26. je godišnjica raketiranja Banskih dvora, pokušajadržavnog udara i…

Posted by Goran Marić on 7. listopada 2017