Goran Marić odgovorio na prozivke iz Srbije: Hotel Hrvatska nikad nije bio vlasništvo JNA!

Ministar Goran Marić / Foto: Nacionalno

Ministar državne imovine Goran Marić rekao je u srijedu kako je hotel Hrvatska u Baškoj Vodi u hrvatskom vlasništvu i da će biti prodan, te da nikad nije bio vlasništvo JNA.

“Ne mogu komentirati sulude ideje. Republika Hrvatska je vlasnik hotela Hrvatska, objavila je natječaj, hotel će biti prodan i nitko ne može polagati pravo na ono što nije njegovo. JNA je polagala pravo na Hrvatsku, pa je polomila zube. O vlasništvu se ne raspravlja, zemljišne knjige su dokaz o vlasništvu i ne zanima me što govore”, kazao je Marić nakon sjednice Vlade.

Na pitanje novinara kako je taj predmet riješen sukcesijom, Marić je kazao da se ne radi o sukcesiji već da je to vlasništvo Republike Hrvatske, dodavši da JNA nikada nije ni bila uknjižena kao vlasnik.

Beogradski odvjetnik Zoran Ristić, ujedno predsjednik tamošnje udruge “Oduzeta imovina”, poručio je ovih dana kako ta udruga “neće sjediti prekriženih ruku” nakon što je Hrvatska stavila u prodaju nekadašnje vojno odmaralište u Baškoj Vodi.

U tekstu “Hrvati prodaju naš vojni hotel”, srbijanske Večernje novosti pisale su da je “čuveno vojno odmaralište u Baškoj Vodi prva nekretnina koju su hrvatske vlasti stavile na prodaju javnim natječajem po novom zakonu o upravljanju državnom imovinom”.

Tim zakonom se, kako je navedeno u tamošnjoj tiskovini, omogućuje zakup nekretnina “koje su pripadale poduzećima, institucijama i bankama iz bivše Jugoslavije, a koje je Hrvatska 1991. prenijela u svoje vlasništvo”.

“Oko ovog hotela još nije vođen sudski spor i vjerojatno se zato i našao prvi na popisu nekretnina za otuđenje. Ali, ni naša strana neće sjediti prekriženih ruku”, poručio je Ristić.

Ministarstvo državne imovine izvijestilo je u prošli petak da je za kupnju hotela Hrvatska u Baškoj Vodi zaprimilo tri obvezujuće ponude i to slatinske tvrtke Maros nekretnine, zagrebačke tvrtke Adria Coast turizam i makarskog Marea Alta.

Pritom su Maros nekretnine ponudile 36,5 milijuna kuna, Adria Coast turizam 42,4 milijuna, dok je najviše ponudila Marea Alta – 46,13 milijuna kuna.

Ministarstvo je javni poziv za prodaju hotela Hrvatska u Baškoj Vodi raspisalo sredinom rujna, po početnoj cijeni od 35,9 milijuna kuna, nižoj nego u prethodnom pozivu.

Riječ je o objektu u blizini mora, kategoriziranom s dvije zvjezdice, koji je u funkciji i sezonski prima goste.

Hotel je smješten u centru Baške Vode, ima 136 smještajnih jedinica, od čega 128 soba i osam apartmana. Ukupna mu je bruto površina 12.500 četvornih metara, a neto površina 8.956 četvornih metara.