Goran Ivanišević kandidat za Tenisku kuću slavnih

Wikipedia

Goran Ivanišević našao se na popisu kandidata za uvrštenje u Međunarodnu tenisku kuću slavnih za 2019. godinu, zajedno s Austrijancem Thomasom Musterom, Španjolcem Sergijem Bruguerom, Rusom Jevgenijem Kafelnjikovom, Šveđaninom Jonasom Bjorkmanom, Španjolkom Conchitom Martinez, Francuskinjom Mary Pierce i Kineskinjom Na Li, objavljeno je u srijedu iz sjedišta ove institucije u Newportu.

“Igranje servis-volej stilom doveli su Hrvata Gorana Ivaniševića do velikih uspjeha na travnatim terenima Wimbledona, gdje je jednom zaustavljen u četvrtfinalu, dvaput u polufinalu i triput u finalu, prije nego što je 2001. osvojio naslov. Te godine je ljevoruki, veliki server, rangiran kao 125. tenisač svijeta dobio pozivnicu za turnir.

Na svom čarobnom putu pobijedio je trojicu igrača koji su bili ili će postati svjetski broj 1, da bi u finalnom dvoboju u pet setova pobijedio Patricka Raftera. Ivanišević je nositelj dvije olimpijske medalje, osvojivši broncu u pojedinačnoj konkurenciji i u paru 1992.”, stoji u pojašnjenju Goranove kandidature za sljedeću klasu teniskih besmrtnika.

Goran Ivanišević će tako dobiti priliku postati prvim Hrvatom koji će se naći u odabranom društvu, zajedno s velikanima teniskog sporta.

U procesu glasovanja sudjeluju članovi Kuće slavnih i predstavnici medija širom svijeta, a da bi netko od kandidata i kandidatkinja bio uvršten, mora dobiti najmanje 75 posto od pristiglih glasova. Od ove godine u proces glasovanja bit će uvršteni i teniski zaljubljenici, koji će moći dati svoje glasove za nekog od kandidata putem interneta. Glasovanje “fanova” bit će otvoreno 27. kolovoza i trajat će do 7. listopada, a moći će se glasovati na stranici Međunarodne teniske kuće slavnih (vote.tennisfame.com).

Kandidat ili kandidatkinja s najviše glasova fanova dobit će dodatna tri postotna boda, drugoplasirani dva, a trećeplasirani jedan.

“Ovo je uzbudljiva godina u izboru za Međunarodnu tenisku kuću slavnih, u kojem imamo vrlo širok krug kandidata i po prvi put uključujemo u teniske zaljubljenike u proces glasovanja. Osmoro kandidata nam dolazi iz sedam različitih država i ostvarili su iznimne rezultate na najvećim teniskim pozornicama – osvajajući Grand Slam naslove i olimpijske medalje, a uspinjali su se i do vrha na svjetskim ljestvicama”, istaknuo je u svojoj izjavi predsjednik Međunarodne teniske kuće slavnih Stan Smith koji je predsjedavao i Odborom za imenovanje kandidata.

Rezultati glasovanja bit će obznanjeni u siječnju 2019. godine, tijekom Australian Opena, a svečanost uvrštanja kandidata koji budu izabrani u Međunarodnu tenisku kuću slavnih bit će održana 20. srpnja sljedeće godine u Newportu.