Goran Bukovac: Moje političko načelo jest da svatko, neovisno o pripadnosti političkoj opciji, može biti dio tima koji s ljubavlju, vjerom i predanošću radi za boljitak Grada Otočca

Goran Bukovac, gradonačelnik Grada Otočca/Izvor: Dražen Prša

Nakon 11 mjeseci od preuzimanja dužnosti gradonačelnika grada Otočca razgovarali smo sa Goranom Bukovcem o trenutačnom stanju prilika u gradu.

Radimo punom parom i nastojim građanima Otočca biti na raspolaganju 24 sata dnevno. Gotovo i da i nemam slobodnog vikenda. Stalno sam pod povećalom javnosti koja pomno prati svaki moj potez i to me dodatno motivira da radim više i bolje. Toga sam, uostalom, bio svjestan i kada sam se upustio u politički život te sam takav način života prihvatio kao normalnu okolnost s kojom se susreću sve javne osobe, a posebno one na političkim funkcijama.

Pažljivo smo analizirali sve razvojne projekte koje je prethodna vlast započela te smo nastavili uredno izvršavati sve one koje smo ocijenili pozitivno i za koje smatramo da su dobri i korisni. Neodržive projekte smo obustavili. Trenutno najvažniji i najizazovniji projekti su vezani za vodoopskrbu i smanjivanje gubitaka sa sadašnjih 85 %. U posljednjih osam i više godina nije bilo značajnijih ulaganja u obnovu tog sustava i sada to dolazi na naplatu. Za održivost svakog sustava, pa tako i vodoopskrbnog, neophodna su kontinuirana ulaganja. Zbog toga smo nedavno i potpisali ugovor s tvrtkom Hrvatske vode, koja će financijski poduprijeti projekt obnove vodoopskrbnog sustava u iznosu od 2.5 milijuna kuna, dok će Grad Otočac iz proračunskih sredstava izdvojiti 625.000 kn. Sredstva će biti namijenjena za izgradnju šahtova, ventila, uređaja za mjerenje protočnosti, a u planu je i rekonstrukcija te izmjena fazonerije na vodospremi Humac, jednoj od najvećih vodospremi u koju se također godinama nije ulagalo.

Podržavamo sve pozitivne poduzetničke inicijative i nastojimo stvoriti povoljnu gospodarsku klimu za njihovu realizaciju, sukladno onome što gradska uprava može u okviru svojih zakonskih mogućnosti. U najavi su tri velika projekta koja su iznimno značajna ne samo za Otočac i za Liku, već i za cijelu Hrvatsku. To je prije svega izgradnja hidroenergetskog sustava „Senj II”, odnosno, skori početak izgradnje tunela „Kosinjski Bakovac – Lipovo Polje” te planirana izgradnja mini hidroelektrane u Šumećici.

Za nas je svakako vrlo zanimljiv projekt izgradnje vjetroparka u Dabru, koji je u postupku ishođenja dozvola i suglasnosti te izrade studije utjecaja na okoliš. Bit će to jedna od najvećih vjetroelektrana u Europi koji bi, po procjenama, trebao biti gotov u roku od pet godina. Prema sadašnjim projekcijama, VE Lički Medvjed godišnje će proizvoditi 1 terawatt energije, a Gradu Otočcu bi pripadala po 1 lipi po proizvedenom kilowattu, odnosno, 10 milijuna kuna godišnjeg priljeva u proračun grada.

Svi ovi projekti bit će prilika za domaće građevinske poduzetnike, ali i druge gospodarstvenike jer će neminovno utjecati na potražnju za različitim uslugama domaći tvrtki te radnom snagom, a sve to u konačnici utjecat će na poboljšanje gospodarskih prilika u samome gradu.

Iako sam došao iz prosvjete, uspio sam se prilagoditi uvjetima potrebnim za obnašanje dužnosti gradonačelnika, između ostalog, zahvaljujući i svojem stručnom timu suradniku koji dolaze iz različitih sektora te su spremni dati svoj obol u izgradnji boljeg grada.

Suradnja s Gradskim vijećem je dobra, kao i s rukovodstvom Ličko-senjske županije. U stalnom smo kontaktu s gradonačelnicima i načelnicima drugih općina i gradova i to ne samo u našem okruženju, već i na nacionalnoj razini. Prošle godine smo se učlanili u Udrugu gradova RH, kako bismo utjecali na bolje pozicioniranje Grada Otočca u županiji i Hrvatskoj.

Izvor: Dražen Prša

Jedna od najznačajnijih poslovnih grana na kojoj se u stvari i bazira razvoj grada Otočca je turizam. Koji su pokazatelji odnosno konkretne koristi od te djelatnosti…

Turistička djelatost ima izuzetan utjecaj na ukupno gospodarsko stanje. Veseli što su privatni iznajmljivači popunjeni i van udarne, turističke sezone. Zatvaranja zbog pandemije koronavirusom pokazala su nam koliko je zapravo krhko oslanjanje gospodarstva isključivo na turizam. U razdoblje prije korone, među najbrojnijim turistima koji su posjećivali ovaj kraj, ponajprije zahvaljujući najjačem ličkom turističkom adutu, Nacionalnu parku Plitvička jezera bili su gosti iz Azije. Nažalost, u protekle dvije godine, broj dolazaka turista iz tog područja potpuno se smanjio i to je svakako imalo odraza i na turističke rezultate u Gradu Otočcu. U takvoj situaciji privatni iznajmljivači su ipak prošli nešto bolje od četiri hotela i jednog hostela na području Grada.

Puno ulažemo u društvene djelatnosti i sport. Zadovoljni smo popunjenošću događanja u gradskoj kuglani, čime ona pokazuje svoju opravdanost. Svi lički kuglački klubovi ovdje dolaze na treninge, a Hrvatski kuglački savez vrlo često ovdje organizira svoje kuglačke programe.

Vrlo sam zadovoljan s radom kulturne udruge „Baštinica”, koja radi doista fenomenalne stvari po pitanju promocije kulture i organizacije različitih kulturno-umjetničkih programa. Nedavno je otvorena Japodija, prva staza posvećena japodskoj kulturu koji na području Grada ima bogatu ostavštinu. Koliko mi je poznato, to je jedina takva staza u Hrvatskoj, a i šire. Pučko otvoreno učilište ima svoje aktivnosti koje uspješno provodi, gradska knjižnica aktivno sudjeluje u promociji knjiga, a folklorna društva s puno žara njeguju našu gačansku i čakavsku tradiciju.

Sustav socijalne skrbi funkcionira. Pomažemo koliko možemo. Nastojim osobno obilaziti ljude u potrebi jer je ljudima ponekad topla riječ i ljudska blizina vrijednija od financijske potpore. Kroz program „ Pomoć u kući” Grad nastavlja sufinancirati brojna samačka domaćinstva, kao i kroz financiranje rada Gradskog društva Crvenog križa.

Imamo kvalitetnu suradnju sa svim udrugama proisteklim iz Domovinskog rada. Radimo na zajedničkim projektima od kojih bi rado spomenuo rekosntrukciju spomenika u Brlogu. Svakako najvažnijim smatram uključivanje članova udruge u aktivan društveni život.

Situacija u Hrvatskoj i Europi, a pritom ponajprije mislim na aktualni rat u Ukrajini sigurno u mnogima opravdano budi osjećaj nesigurnosti i neizvjesnosti. Želio bih pozvati građane da zadrže nadu i vjeru u bolje sutra i smirivanje napetosti, a mi ćemo svojim projektima, učiniti sve da život ovdje bude još bolji i ljepši.

Izvor: Dražen Prša

Puno pažnje posvećujem mladima i mladim obitelji, nastojeći zadržati ljude u našem gradu. Rezultati su pozitivni jer mladi ljudi se doista vraćaju, a one koji možda planiraju odlazak, otvorenim razgovorima i realnim pozitivnim planovima želim potaknuti na ostanak. Nažalost, u razgovoru s poduzetnicima, a i u nedavnom obilasku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uvjerio sam se da postoji visoka potražnja za radnom snagom. Nedostaje kuhara, konobara i drugih stručnih djelatnika. Nažalost, ispostavlja se da je malo stručnog kadra u svim segmentima, osim u javnoj upravi.

Osim toga, primjer nedavno raspisanog javnog natječaja za rekonstrukciju mrtvačnice u Sincu pokazuje i da su građevinske tvrtke u očiglednoj dobroj poslovnoj aktivnosti, jer se na natječaj nije javio niti jedna od desetak građevinskih tvrtki na području Grada!

Želim napomenuti i da smo nedavno napravili preustroj gradske uprave, odnosno novu sistematizaciju poslova i djelokrug rada pa smo time tri postojeća odjela objedinili u jedan, smanjili koeficijente i racionalizirali poslove te nastavili proces digitalizacije rada uprave.

„Mač za vratom” nam je svakako dodatno povećanje cijene vode za 30 %, jer zbog divljanja cijena električne energije, građevinskog materijala, goriva i svih ostalih dobara, cijena vode ne prati potrebe sustava održavanja i kvalitete vodoopskrbe.

Pažljivo pratimo sve otvorene natječaje za bespovratna sredstva Europske unije te smo sve projekte koji odgovaraju uvjetima otvorenih natječaja uredno prijavili. Trenutno čekamo rezultate prijava. Projekt rekonstrukcije teniskih terena ocijenjen je pozitivno u prvoj fazi ocjenjivanja, a projekti uređenja, odnosno, rekonstrukcije dva društvena doma, u Prozoru i Ličkom Lešću pozitivno su ocijenjeni.

Moje jedino političko načelo jest da svatko, neovisno o pripadnosti političkoj opciji, može biti dio tima koji s ljubavlju, vjerom i predanošću radi za boljitak Grada Otočca.

Dražen Prša