Goran Bukovac: “Čovjek sam prirode, no ovo je definitino alarm za uzbunu!”

Gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac/ Izvor: P. Dražen
Gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac danas se preko Facebooka oglasio priopćenjem u kojem navodi da zbog činjenice da se već duže vrijeme čita u lokalnim medijima  i sluša u kuloarima razne laži, podmetanja i pretjerivanja vezanima za sudbinu naše voljene rijeke Gacke, te da je to, definitivno alarm za uzbunu!
Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:
Poštovane ljubiteljice i ljubitelji Gacke,
već duže vrijeme čitamo u lokalnim medijima i slušamo u kuloarima razne laži, podmetanja i pretjerivanja vezanima za sudbinu naše voljene rijeke Gacke.
Sve ovo vrijeme pokušavali smo se ne obazirati na provokacije i usmjeravati se na naše zadatke poboljšanja uvjeta života naših sugrađana.
No, situacija je uzavrela. Ljudi su zabrinuti, štoviše zaprepašteni. I usmene i pismene priče kažu- gradonačelnik je kriv – gradonačelnik prodao Gacku!!!
Svi koji me iole poznaju, jako dobro znaju da je Goran Bukovac – čovjek prirode. Zaljubljenik u prirodu i sve što ona nudi u neograničenim količinama. I sad taj Goran Bukovac, čovjek prirode, prodaje Gacku Senjanima na sve moguće načine, pa čak i subotom na senjskoj placi, zajedno s ostalim Ličanima i Kuterevcima. Dok oni prodaju krumpire i paradajze, mali Kuterevac prodaje Gacku.
To je definitivno alarm za uzbunu!
Kada sam krenuo u politički život i kada sam na vaše kućne adrese slao pismo u kojem sam govorio da u politiku ulazim čiste savjesti, to sam tako i mislio. Kada god budem izlazio iz politike – bilo to već sutra, na sljedećim izborima ili za sto godina, otići ću čiste savjesti, a sada bih dodao – i nepromijenjene ljubavi prema prirodi i prema Gacki.
Ne mogu se odlučiti jesam li više razočaran što od svih vrsnih politički aktivnih intelektualaca, u javnom prostoru imamo tek dvojicu koja glasno progovaraju o tome što ih tišti ili što u potrebi da me se diskreditira plasiraju netočne informacije.
Jedan je glavni urednik najutjecajnijeg lokalnog medija koji ne može odabrati što zapravo jest u širokom dijapazonu svojih zanimanja i interesa, a drugi istaknuti humanitarac, čovjek širokog srca i moj donedavni suborac za prava i interese malog čovjeka. Prvi je ljut na mene jer jedna od njegovih udruga nije dobila sredstva za rad zato jer on nije dostavio Gradu svu potrebnu dokumentaciju pa je iz proceduralnih razloga njegova prijava odbačena.
Drugi se na mene ljuti jer nismo pristali na prijedlog njegovog prijatelja da za organizaciju susreta starih automobila naplati Gradu 80.000,00 kn, čak 50.000,00 kn više nego prethodne godine kada nije ispunio očekivanja (a o od čega bi 80 % bilo utrošeno za honorar organizatoru), unatoč tome što smo tom istom suborcu za malog čovjeka predložili da se pridruži inicijativi Grada i bude uključen u organizaciju zamjenskog događaja koji je Grad koštao znatno manje, a postigao je isti efekt.
Dakle, od svih lokalnih političara, samo dvojica progovoraju o radu Komunalca, europskim projektima, navodnoj neaktivnosti i nemaru po pitanju Gacke i navodnoj umiješanosti u neku kupoprodaju Gacke nekoj “ zločestoj deci”. Drugi komentiraju u kuloarima, treći huškaju, a četvrti odlučuju. I u svim tim analizama, zaključuju – kriv je gradonačelnik.
Vjerujem u zdrav razum i pamet građana Otočca i doista se nadam da s razumijevanjem čitaju sve medijske natpise i Facebook komentare.
No, za slučaj da neke stvari nisu jasne, ponovit ću sljedeće:
1. Da bi Republika Hrvatska i njezine županije, gradovi i općine te tvrtke u njihovim vlasništvima, dobile bespovratna sredstva Europske unije, moraju provesti niz reformi.
Neke od tih reformi su spajanje općina i gradova i njihovih poduzeća. To je zapravo ono što svaka nacionalna vlast vješto izbjegava, jer ukidanje općina i gradova znači i smanjeni utjecaj na biračko tijelo. Jedan od načina kako Europska unija to spajanje vidi jest i spajanje lokalnih komunalnih poduzeća, a na to ih „mami“ atraktivnim natječajima na kojima mogu dobiti puno sredstava, ako prijave zajedničke projekte.
U prijevodu to znači sljedeće: više reformi- više europskog novca, manje reformi- manje europskog novca.
2. Kao iskreni ljubitelj Gacke, jako sam žalostan što je u okviru tih zahtjeva Europske unije, 2019. godine nepovratno odlučeno da će za uslugama vodoopskrbe i odvodnje na području Otočca, umjesto otočkog Komunalca rukovoditi poduzeće „Usluga“ iz Gospića, unatoč tome što „Komunalac“ ima jedini strateški izvor pitke vode na području srednje Like.
Naime, sukladno Nacrtu prijedloga uredbe o uslužnim područjima i zahtjevu Europske unije o smanjenju postojećih 170 lokalnih komunalnih poduzeća na 41, te je godine donesen Zakon o vodnim uslugama.
Tim Zakonom propisano je da će Vlada Republike Hrvatske donijeti Uredbu o uslužnim područjima, na temelju kojih su u roku od tri mjeseca od donošenja tog Zakona Upravi vodnog gospodarstva i zaštite mora, sva komunalna društva u Republici Hrvatskoj dostavila potrebne podatke na temelju kojih su potom pripremljene podloge za konačno donošenje Uredbe, kojom je odlučeno koja komunalna poduzeća će preuzeti susjedna poduzeća, odnosno koja će lokalna komunalna tvrtka upravljati određenim uslužnim područjem.
Dakle, u dogledno vrijeme rukovođenje djelatnošću našeg Komunalca po sili te Uredbe preuzet će gospićka „Usluga“. Ne sjećam da se da je bila ijedna peticija ili javna hajka jer će gospićka Usluga preuzeti vodoopskrbom i odvodnjom na području Otočca. Akteri s početka priče i tada su bili prisutni na političkoj sceni. Nije neko opravdanje, ali ja sam se tada bavio odgojem srednjoškolaca i promatrajući zbivanja na političkoj sceni, promišljao ima li uopće smisla ulaziti u političku arenu i pokušati nešto promijeniti.
Prije nekoliko dana, u riječkom Novom listu objavljena je informacija da se „već dulje vrijeme latentno provode aktivnosti po kojima bi senjsko poduzeće „Vodovod-Južni ogranak“ trebalo uskoro steći punu ingerenciju nad otočkim ‘Komunalcem’“. Tako nešto, čak i da želimo, nije moguće, jer ingerenciju će preuzeti „Usluga“. To je već dogovoreno davno prije mojeg dolaska na vlast, a spomenuti medijski natpis tek jako loši pokušaj političkog spina.
3. Rijekom Gackom, nažalost ne upravlja niti gradonačelnik niti Grad Otočac, niti Ličko-senjska županija, niti ijedna druga osoba koja voli Gacku. Za gospodarenje rijekom Gackom nadležne su Hrvatske vode. Za one koji ne znaju, Hrvatske vode su tvrtka u vlasništvu Republike Hrvatske. Kako to obično biva, razumljivo, njome rukovode osobe koje su od povjerenja stranke na državnoj vlasti. Hrvatske vode gospodare svim vodama u vlasništvu Republike Hrvatske te, između ostalog, dodjeljuju koncesiju za crpljenje vode. Trenutno, prema toj koncesiji, otočki Komunalac crpi s izvora Gacke 145 l/s. Tu koncesiju, Hrvatske vode mogu dodijeliti bilo kojoj drugoj tvrtki na području RH, koja se bavi istom djelatnošću.
Hrvatske vode, između ostalog, dužne su davati preporuke komunalnim poduzećima i oko EU projekata na koje se mogu prijaviti i načina na koji mogu povući bespovratna sredstva.
4. Jedna od preporuka Hrvatskih voda, a sve na osnovu zahtjeva Europske unije da se komunalna poduzeća spajaju i udružuju na projektnoj osnovi, bila je i ona upućena Južnom ogranku – Vodovod Hrvatsko Primorje iz Senja, da u zahtjevima za dodjelu bespovratnih sredstava EU uvrste i potrebe okolnih komunalnih poduzeća.
U skladu s tim, Vodovod Južni ogranak – Hrvatsko primorje, još je 2019. godine započeo s pripremom EU projekta koji bi riješio pitanje vodoopskrbe Hrvatskog primorja te otoka Raba i Paga nadovezujući se na projekt izgradnje HE Senj 2, kojim će se razdvojiti hidroenergetski i vodoopskrbni sustav. Dakle, ideja o zahvaćanju rijeke Gacke postoji nekoliko godina. Grad Otočac i tadašnja vlast u razgovore su uključeni 2020. godine, što potvrđuju dostupni zapisnici s tih sastanaka.
Doista želim vjerovati da nitko od predstavnika tadašnje lokalne vlasti nije predložio da se Gacka crpi iz izvora, kako je navodno učinio moj prethodnik, kao i da su svi moji prethodnici doista imali najbolje namjere i interese zaštititi vodni kapacitet rijeke Gacke.
Jedan od mogućih načina kako bi tim EU projektom, prema naputku Hrvatskih voda i i mišljenju Vodovoda Hrvatsko primorje – Južni ogranak riješio problem opskrbe pitkom vodom je zahvaćanje rijeke Gacke prije spoja s rijekom Likom, nizvodno od Šumećice. To, dakako, neće biti moguće ako stručne Studije koje tek trebaju biti provedene, pokažu da bi se time Gacka na bilo koji način ugrozila.
Ako bi stručne studije pokazale opravdanost projekta, onda bi se novcem iz Europske unije sufinancirala obnova dijela infrastrukture vodoopskrbnog sustava na području Otočca. Prema nekim procjenama, tek je 10 % sustava vodoopskrbe i odvodnje u zadovoljavajućem stanju. Sve ostalo zahtijeva rekonstrukciju i jako puno novaca koje Grad Otočac, čak i da sve proračunske stavke usmjerimo samo na vodoopskrbu i odvodnju – nema.
Gubici vode u vodoopskrbnom sustavu te stalna potreba za popravcima, uz inflaciju i povećanje cijene energenata, razlog su poskupljenju cijena vodnih usluga koje je prošle godine, razumljivo, naišlo na veliko negodovanje javnosti.
Komunalac Otočac je 2021. godine, uz suglasnost Grada, a slijedeći preporuke Hrvatskih voda, spomenutom poduzeću iz Senja dostavio tek jednu šturu tablicu najugroženijih trasa koje zahtijevaju obnovu i za koje nam je potreban europski novac. Procijenjena vrijednost troškova obnove tih trasa tada je iznosila 84.935.000,00 kn, a sada je zbog inflacije, taj iznos znatno veći.
Spomenuti lokalni medij želi prikazati kao da je Komunalac uz suglasnost Grada senjskom poduzeću dostavio neku opsežnu, tajnu dokumentaciju koja će razotkriti sve strogo čuvane tajne i doslovce otvoriti put da „Južni ogranak – Hrvatsko primorje“ ukrade i zadnju kap Gacke.
Ti podaci nisu tajni. Na zahtjev su dostupni svakom zainteresiranom građaninu, a obuhvaćaju osnovne informacije o nazivu projekta, obujmu, osnovnim tehničkim karakteristikama, zapremini vodospreme, duljini, profilu cijevi, tipu projekta, procijenjenoj vrijednosti troška i statusu projekta. Južnom ogranku dostavljeni su, dakle, po naputku Hrvatskih voda, a sve temeljem svojevrsnog pritiska i potrebe da susjedna komunalna poduzeća za EU sredstva apliciraju u okviru zajedničkih projekata. Radi se, dakle, o najugroženijim trasama i područjima. U međuvremenu je Komunalac samostalno investirao sredstva za rekonstrukciju tri ugrožena područja navedena u toj tablici.
5. Pozdravljamo brigu Ličko-senjske županije koja je Gradu Otočcu poslala obavijest kojom traži daljnja postupanja u vezi zaštite rijeke Gacke od izvora do Gusić polja te da je o istome zatražila postupanje kod Javne ustanove za zaštitu prirode Ličko-senjske županije.
Drago nam je da središte županije vodi brigu o svim svojim dijelovima i da promišlja o sudbini rijeke Gacke. Grad Otočac nastavit će aktivno voditi brigu i upozoravati na opasnosti koje prijete očuvanju našeg ponosa, rijeke Gacke, ali smo slobodni još jednom podsjetiti rukovodstvo županije da sva postupanja u vezi rijeke Gacke, nažalost, nisu u ingerenciji Grada Otočca, kao niti navedene Uprave, već Hrvatskih voda i nacionalne vlasti.
Tako će, ako projekt uopće krene u daljnju proceduru i provedbu Studije, jedino Hrvatske vode i vlada RH moći odlučiti hoće li se iz Gacke crpiti voda za Senj i Primorje ili ne, odnosno, jedino Hrvatske vode i Vlada RH mogu taj projekt zaustaviti ili ga nastaviti. Naša moralna obveza je na sve načine ukazivati na moguću štetu koju bi eventualno povećanje vodnog kapaciteta moglo učiniti, ali nažalost, gospodarenje rijekom Gackom nije u nadležnosti Grada Otočca.
Komunalac već sutra može bez posljedica povući svoje sudjelovanje u projektu i na taj način ostati bez potencijalnih sredstava za rekonstrukciju spomenutih trasa, no to nikako neće utjecati na krajnji ishod. Dakle, ako Komunalac povuče zahtjev za sredstva za rekonstrukciju, projekt Vodovoda Hrvatsko primorje – Južni ogranak će ionako ići u daljnju proceduru, a Hrvatske vode će odlučiti hoće li im odobriti koncesiju ili ne.
6. Komunalac je inače u protekle dvije godine povukao 850.000,00 € za projekte saniranja gubitaka u vodoopskrbnom sustava. Usporedbe radi, za četverogodišnji period od 2018. do 2021.iz je fondova povučeno 670.000,00 €.
7. Nismo se htjeli previše obazirati na silne kuloarske priče i poetske prikaze zakamuflirane u loše novinarske pokušaje, već smo sve ovo vrijeme vrijedno radili pokušavajući pronaći način kako da zaštitimo interese Gacke, imajući pritom na umu da je pitka voda pravo svakog građanina Republike Hrvatske i da Gacka nije vlasništvo Gačana.
Naša lobiranja za interese Gacke ne događaju se na nikakvim opskurnim mjestima, kako je lokalni medij s početka priče u jednom od objavljenih tekstova objavio. Naše zalaganje za Gacku nije samo ograničeno na službene sastanke u Hrvatskim vodama, s kojih taj isti lokalni medij, zaslugom svojih doušnika koji navodno rade za interese Gacke, dobiva detaljne izvještaje i prije nego sastanci završe, već predstavlja svakodnevnu borbu za očuvanje njezinih interesa, a kojima želimo ukazati na nužnu potrebu zaštite njezinog vodnog kapaciteta.
U skladu s tim, među prvima smo podržali Udrugu Prijatelji Gacke i potpisali peticiju. Naša vijećnica Tajana Brajković je uime naše liste Budi svoj, na kojoj sam i izabran za gradonačelnika uputila Gradskom vijeću Grada Otočca na izglasavanje prijedlog Odluke o pokretanju inicijative za zaštitu rijeke Gacke od svih njenih izvora do Donjeg Švičkog jezera i retencije u Gusić Polju, koja je i jednoglasno izglasana, a uz sve aktivne razgovore oko konkretnog projekta i problema, itekako vodimo brigu i o očuvanju okoliša Gacke, jer unatoč tome što su svi jako glasni oko pitanja vodoopskrbe, još uvijek u nekim dijelovima uz njezin tok, redovito zatičemo divlja odlagališta otpada.
Ovime stoga koristim priliku podsjetiti sve da se Gacka ne voli samo zaštitom od pretjeranog crpljenja, već i poticanjem da se pored Gacke i u Gacku ne baca nikakav otpad.
Na kraju, želio bih još jednom poručiti svima da ne nasjedaju na jeftine političke provokacije i pokušaje da se, umjesto na one koji odlučuju, odgovornost svaljuje na najnižu razinu u lancu odlučivanja, samo zato jer ta razina trenutno nije dio najjače političke opcije koja će naposljetku odrediti sudbinu Gacke.
Na Gradu Otočcu i meni osobno je moralna odgovornost da neprestano propitkujemo prijedloge i ideje koje dolaze s vrha nacionalne vlasti te njezinih tvrtki zahtjevajući ozbiljne, neovisne stručne analize i opravdanost projekta i činimo sve da osvijestimo ključne aktere o neprocjenjivoj važnosti rijeke Gacke za život ovoga kraja. Pritom djelujemo razumno, poštivajući Zakone Republike Hrvatske, uredbe Vlade RH i sve ostale akte koji nas obvezuju na zakonita postupanja.