GONG na predstavljanju knjige Martine Dalić o Agrokoru: Ortaci ne mogu razmontirati ortački kapitalizam

GONG ispred NSK uoči predstavljanja knjige Martine Dalić

GONG je u ponedjeljak ispred Nacionalne sveučilišne biblioteke prije predstavljanja knjige Martine Dalić ‘Agrokor – Slom ortačkog kapitalizma’, na koje je došao i premijer Andrej Plenković u pratnji više ministara, poručio kako ortaci ne mogu razmontirati ortački kapitalizam te da se sve događa uz podršku HDZ-a.

“Želimo poslati poruku da ortaci ne mogu razmontirati ortački kapitalizam, kako to poručuje gospođa Dalić, a koja je morala zbog velike afere napustiti Vladu”, poručila je članica GONG-a Oriana Ivković Novokmet.

“Danas uz podršku DORH-a i Hanza medije, koji joj promovira knjigu, promovira je na način da je uništila ortački kapitalizam, no ona je naprosto zamijenila jedne aktere drugima”, napominje Ivković Novokmet.

Na novinarsko pitanje kako komentira dolazak premijera Plenkovića, poručila je da se sve događa uz podršku HDZ-a i Vlade, to jest da su to poručili svojim plakatima na kojima piše ‘HDZ+Borg+DORH+Hanza=Ortaci’.

Svoje nezadovoljstvo došao je izraziti i supredsjednik stranke Slobodna Hrvatska Ivan Pokupec.

“Došli smo ovaj umjetnički događaj upotpuniti svojim literarnim performansom, smatramo da bi bilo u redu da predstavljanje knjige upotpunimo javnim čitanjem kaznene prijave protiv gospođe Dalić, po kojoj DORH odbija postupati već zadnjih godinu dana”, poručio je Pokupec.

“Dopisivanje između nas i gospođe Dalić kao ministrice traje od listopada 2017., kada smo tražili informaiju tko je autor Lex Agrokora, ona je rekla da tu informaciju nema, a naknadno se saznalo da je ona autorica”, objasnio je Pokupec.

“Nakon toga krenuli smo u dopisivanje s DORH-om, podigli smo kaznenu prijavu koja je odbijena s jednim redikuloznim objašnjenjem, te smo krenuli dalje prema unutarnjoj kontroli i sad čekamo njihov odgovor”, naglašava Pokupec.

Pokupec je također ustvrdio kako je neprihvatljivo da ljudi koji su sudjelovali u takvim radnjama pišu knjige koje su promovirane od glavnih medija u državi, i to u više desetaka tisuća primjeraka.

“Prvo je knjigu gospodina Sanadera promovirao Večernji list, sada Jutarnji promovira ovu (knjigu Martine Dalić), sljedeći će vjerojatno 24sata promovirati Todorića. Za nas je to neprihvatljivo, takve osobe bi trebale sjediti u USKOK-u”, kazao je Pokupec.