Godišnji seminar instruktora, liječnika i voditelja ronjenja Hrvatskog ronilačkog saveza u Vodicama

Hotel Imperial u Vodicama od 1. do 3. prosinca 2023. godine bio je domaćin važnog događaja u svijetu ronjenja – godišnjeg seminara instruktora, liječnika i voditelja ronjenja. Ovaj seminar predstavlja ključno okupljanje stručnjaka u ronilačkoj zajednici, s naglaskom na razmjenu znanja i iskustava.

Jučerašnji sastanak instruktora I3 posebno je bio značajan, jer su donesene nove odluke koje će se implementirati u postojeće standarde ronjenja. Ove promjene imat će značajan utjecaj na praksu i sigurnost u ronjenju.

Današnji program seminara bio je posebno bogat. Svi instruktori su imali priliku upoznati se s incidentima u ronjenju koji su liječeni u Zavodu za patologiju mora (ZPM) u Splitu, kao i problemima povezanim s PFO (patent foramen ovale) u rekreativnom SCUBA ronjenju. Ovo je pružilo dragocjen uvid u stvarne rizike i izazove s kojima se ronioci mogu susresti.

Popodne je bilo posvećeno usporedbi korištenja ronilačkih dekompresijskih tablica i ronilačkih računala, što je ključno za planiranje i sigurnost ronjenja. Također, instruktori su bili upoznati s najnovijim dostignućima u biologiji mora, što dodatno obogaćuje njihovo razumijevanje morskog okruženja.

Za sutra je planiran niz tečajeva instruktorskih specijalnosti, koji će biti prilagođeni prema prijavama sudionika.

Ovaj seminar nije samo okupio 80 instruktora iz Hrvatske, već je bio međunarodnog karaktera s prisustvom 9 instruktora iz susjednih zemalja – Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije. To naglašava važnost ovakvih događanja za regionalnu suradnju i razmjenu znanja u području ronjenja.

N