Godišnji odmor saborskih zastupnika ćemo platiti čak 4,4 milijuna kuna

Izvor: Nacionalno

Dugo toplo ljeto za saborske zastupnike, a većina Hrvata sanja da se malo odmori, no more mogu gledati samo na fotografijama i preko Tv-a. Naši zastupnici u petak idu na godišnji odmor koji će trajati “SAMO” dva mjeseca.

U petak će saborski zastupnici odraditi glasovanje pa idu na “zasluženi” dvomjesečni odmor. Iako za neopravdane izostanke sa sjednica plaćaju novčane kazne, ta mjera očito nije imala učinka, barem kad je u pitanju popunjenost saborskih klupa koje su većinu vremena bile poluprazne.

Poznato je da je sabornica, po nepisanom pravilu bila puna samo na dane glasovanja, kad je vladajuća većina trebala osigurati dovoljno ruku da sve što je Vlada naumila provesti i prođe.

Kako iduća dva mjesta neće biti u Saboru, plaća koja iznosi 15.000 kuna svejedno će im sjedati na tekući račun. Na saborskom trošku, barem kad je plaća u pitanju, nisu tek rijetki zastupnici, odnosno njih šestero.

Ljetna stanka propisana im je Ustavom u trajanju od 15. srpnja do 15. rujna. Tijekom godišnjeg odmora ostat će uskraćeni za 1500 kuna, koliko dobivaju mjesečni paušal, a na koji imaju pravo svi. Oni koji dobivaju naknadu za odvojeni život, neće u ovom periodu dobivati tih 1000 kuna, kao ni 3000 kuna za trošak smještaja i režija.

Ali ne treba zaboraviti da je još tu i naknada troškova prijevoza, dnevnica i hotelskog smještaja tijekom službenih putovanja, a koliko iznose ti troškovi u prvoj polovici godine, Sabor još nije objavio. Za Mostovce će, kaže Nikola Grmoja, ljeto bez obzira na stanku zasjedanja biti radno.

– Nama kao oporbenim zastupnicima više odgovara da Sabor zasjeda jer nam je to svojevrsni prostor za iznošenje ideja i stavova. Vladajući će u vremenu ljetne stanke imati tu priliku jer Vlada zasjeda. Mi ćemo biti aktivni na terenu, obilaziti zemlju, predstavljati ‘Pokret ostanka’ – istaknuo je dodavši kako je obećao supruzi da će barem pet dana u kolovozu provesti s obitelji.

I HDZ-ovac Anton Kliman ističe kako će ljeto provesti radno, a posvetit će se obiteljskim poslovima.

– Odmorit ćemo se malo od politike, skupiti snagu za jesen, kad očekujemo dobra Vladina zakonska rješenja. Nadam se da ćemo napraviti dobar posao za boljitak hrvatskog društva u budućnosti – kaže Kliman.

SDP-ovac Branko Grčić, kao i Kliman, ide doma na more.

– Uvijek se nešto radi. Imamo i druge obveze – rekao je istaknuvši kako se u dosadašnjem radu Sabora nisu donosili ozbiljni zakoni i prijedlozi, nego da se sve svodilo na jeftini populizam.