GLINA Program revitalizacije svinjogojstva u punoj provedbi

U organizaciji Stožera te kroz koordinaciju državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede Tugomira Majdaka, u Glini je prije dva mjeseca osnovana Svinjogojska zadruga Glina.
Zadruga okuplja prije svega potresom stradale OPG-ove koji su primatelji rasplodnih nazimica bilo da se radi o tovnom ili reprodukcijskom materijalu.
Zadaća zadruge je oživjeti svinjogojsku proizvodnju te kroz kvalitetni genetski materijal proizvoditi sirovinu za poznate suhomesnate tradicijske brendove ovog kraja: Bansku kobasicu i Sisačku češnjovku. Kroz proces zaštite ovih proizvoda osigurati dodanu vrijednost za tržište.
Također, vremenom zadruga ima za cilj prerasti u proizvođačku organizaciju kako bi se ovi ciljevi brže i lakše ostvarili. Ovih dana OPG-ima na području Gline uručene su vrijedne donacije.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak zahvalio se donatorima.

“Hvala Merkur Veterinarska ambulanta d.o.o., Slavonski Brod i gdinu. Vučetiću na donaciji 4,5 tona krmne smjese za suprasne nazimice. Jučer smo istovarili 10 umatičenih suprasnih nazimica donacije Vukovarsko-srijemske županije na OPG Lamza, a one će se hraniti na ovom OPG-u do dovršetka izgradnje mini reprocentra na OPG Bradarić gdje će se prebaciti vezano za daljnji uzgoj te reprodukciju i podjelu rasplodnih grla stradalim OPG-ima. Mini reprocentar iz sredstava donacija je u završnoj fazi izgradnje, nepunih 7 mjeseci nakon razornog potresa i velike štete na gospodarskim objektima, mehanizaciji i stoci velikog broja OPG-a ovog područja. Danas ujedno isporučene 3 suprasne nazimice za proizvodnju tovnog materijala prema 3 OPG-a” kazao je Majdak.