Glavni tajnik UN-a prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku

Ilustracija/D.Prša

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović susrela se tijekom svog boravka u SAD s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antóniom Guterresom.

Susret predsjednice i Guterresa trajao je pola sata, a glavni tajnik UN-a prihvatio je poziv predsjednice da posjeti Hrvatsku.

Tijekom susreta s predsjednicom Guterres je naglasio i kako su sve presude individualne, a ne presude državama, potvrđeno je iz Ureda Predsjednice.

“Glavne teme bile su teme jugoistoka Europe. Vrlo je dobro upoznat sa situacijom u BiH, ali i u drugim državama. Danas smo sjeli i u miru porazgovarali o stanju u našim susjednim državama. Složili smo se da ima razloga za zabrinutost jer je zastao proces europskih intergracija”, rekla je predsjednica nakon sastanka s Guterresom.

Što se tiče presude šestorici bosanskih Hrvata pred sudom u Haagu, predsjednica kaže da je i o tome razgovarala s glavnim tajnikom UN-a.

“Posebno sam spomenula pitanje presude šestorici Hrvata iz BiH. Nismo ulazili u dubinu presude, ali on sam je rekao da je svaka presuda presuda pojedincima, a ne državama. Izrazila sam zabrinutost zbog retorike koja se čula zadnjih dana i koja je uperena protiv Hrvatske. Meni je prije svega u interesu da ne bude nikakvih sukoba ni razmirica između Bošnjaka i Hrvata u BiH”, kaže Predsjednica.

“Ovo se sve razvija u neku osudu Hrvatske i treba razbiti tu predrasudu da je Hrvatska bila agresor u BiH. Želim da ova presuda ostane nešto što neće otvoriti nove rasprave o ratovima i krivnjama. Trebamo čvrsto krenuti u budućnost”, zaključila je.

Kolinda Grabar Kitarović sutra će održati govor pred Vijećem sigurnosti koje će sjednicu posvetiti radu Haškog suda, temi koja posljednjih nekolika dana zaokuplja pažnju cijele regije.