Glavni državni inspektor: Sumnjivih bočica Cole ima oko 150.000

Državni inspektorat je objavio rezultate analize uzoraka uzetih u Rijeci. Iz dostavljenog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju. Rezultati iz Zagreba se još uvijek čekaju.

Stigli nalazi analize pića iz Rijeke, u pitanju oprečne informacije o prvom dijelu analize

U HZJZ-u je dovršen prvi dio analize sumnjivih pića koja su izdvojena s lokacija u Rijeci.

Kako doznajeNovi list, utvrđeno je da su neki od uzoraka bili kontaminirani kiselinom.

Jutarnji, pak, neslužbeno doznaje da u analiziranim bocama iz Rijeke nije pronađeno ništa suspektno.

Očekuje se skora objava rezultata analize te njihovo slanje u DORH i Državni inspektorat.

Karlovački liječnik: Bila je najavljena osoba, ali nije došla

Kako je Index doznao iz razgovara s karlovačkim kirurgo, u karlovačkoj je bolnici bila najavljena osoba sa sumnjom na trovanje vodom. “Imali smo osobu u najavi, međutim još nam nije došla”; rekao je dr. Strikić.

Upitan je jesu li zabilježeni kakvi slučajevi trovanaj u proteklih šest mjeseci, rekao da je, koliko se on sjeća, ne.

Državni inspektorat objavio rezultate ispitivanja vode iz Rijeke

Zbog trovanja nakon navodne konzumacije kontaminiranih gaziranih pića, provode se analize, a u istragu su se uključili policija i Državni inspektorat koji se oglasio s prvim rezultatima.

“Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvježavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara 0,33 l , najbolje upotrijebiti do; 31.3.2024./L22T04:39RG koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci.

Uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran je na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5.

Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju.

Muškarac otpušten iz varaždinske bolnice

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske zaprimili su u srijedu, 8. studenog prijavu Opće bolnice Varaždin da je u utorak, 7. studenog oko 21.10 sati na Objedinjeni hitni bolnički prijem Opće bolnice Varaždin pristupio 50-godišnji muškarac s ozljedom u vidu korozije usta i ždrijela.

Obavljenim razgovorom utvrđeno je da je navedeni istog dana tijekom poslijepodnevnih sati u jednom ugostiteljskom objektu na području Zagreba konzumirao bezalkoholno piće te je zbog određenih nuspojava koje bi se mogle dovesti u vezu s konzumacijom tog pića, po povratku u Varaždin, zatražio liječničku pomoć u Općoj bolnici Varaždin. Nakon pružene liječničke pomoći, muškarac je otpušten iz bolnice.

Utvrđivanje svih relevantnih činjenica vezanih uz ovaj događaj se nastavlja, javili su iz policije.

Borzan: Vlade često postupaju kako žele multinacionalne kompanije i onda su građani žrtve

Europarlamentarka Biljana Borzan bila je gošća Newsrooma u kojem je komentirala trovanje gaziranim pićima.

“Vrlo je teško reći kako se ovo moglo dogoditi. Prvo treba vidjeti što se zapravo dogodilo kad konačno dobijemo neke egzaktne podatke. Poražavajuće je da se cijela situacija počela događati prije 4,5, ili 6 dana i da nije bilo medija i društvenih mreža, ne bismo ni znali što se zbiva. Nakon nekoliko dana su povučene boćice s tržišta. Reagiralo se dosta kasno. Mogla bi biti puno veća katastrofa ako se dokaže da sve skupa ima veze s konzumacijom tih pića. Činjenica je da postoji jedna velika sumnja da se tu dogodilo nešto što se nije smjelo dogoditi”, rekla je europarlamentarka Biljana Borzan.

Bivši ministar o trovanjima: Najviše me zabrinjava slučaj prijavljen prije dva mjeseca

Bivši ministar zdravstva Rajko Ostojić, predstojnik Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, u Dnevniku N1 komentirao je slučajeve ozljeda izazvanih navodnim trovanjima gaziranim pićima. Otrio je jedan težak slučaj i naglasio da su svi novi slučajevi posljednjih dana bili izrazito blagi.

“Svi su pacijenti otpušteni iz KBC-a”, rekao je Rajko Ostojić i dodao: “Izgleda da se to stišava. Na tom tragu je i vijest Inspektorata da su uzorci ispravni, a onda ostaje pitanje što se događalo. Očekujem da se idućih dana nešto otkrije.”

U srijedu poslijepodne stiglo je i priopćenje splitskog KBC-a

“U hitnoj ambulanti Klinike za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata KBC-a Split, 20. listopada 2023. pregledan je pacijent (1967. godište) sa sumnjom na ozljede sluznice gornjeg aerodigestivnog puta nastale djelovanjem korozivnih sredstava. Pacijent je imao blaže ozljede usne šupljine koje su, po njegovim riječima, nastale nakon konzumacije pića. Nakon obrade otpušten je na kućno liječenje.

Dana 8. studenoga 2023. u Objedinjeni hitni prijem KBC-a Split zaprimili smo pacijenta (1973. godište) koji navodi da je konzumirao gazirano piće te da ima žareću bol iza prsne kosti. Učinjena je dijagnostička i laboratorijska obrada te pregledi i pretrage specijalista ORL-a i gastroenterologa. Svi nalazi su u granicama normale i nema sigurnih znakova trovanja pacijenta kao ni komplikacija. Pacijent je otpušten kući.

Istoga dana u Objedinjeni hitni prijem KBC-a Split zaprimljen je još jedan pacijent (1987. godište) koji također navodi da je konzumirao gazirano piće te da ima žareću bol jezika. Njegova obrada još je u tijeku, no pregled specijalista ORL-a i laboratorijski nalaz su uredni. Čeka se hitna gastroskopija. Po završetku obrade odlučit će se o prijemu/hospitalizaciji”, priopćili su, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Djevojka iz Slunja nema oštećenja nastalih od kiselina ili korozivnog djelovanja

Djevojka iz Slunja, koja se u srijedu javila sumnjajući da joj je grlo oštećeno nakon konzumacije gaziranog pića, nema oštećenja nastalih od kiselina ili korozivnog djelovanja, potvrdili su u karlovačkoj bolnici nakon pregleda.

Ravnateljica bolnice Ivana Kovačić rekla je Hini da je nalaz grla potpuno uredan te za gastroskopiju nije ni bilo indikacija. “Ne može biti da bi u jednjaku bila oštećenja, a da ona, kod ispijanja zatrovanog pića, ne bi nastala i u grlu”, pojasnila je.

Djevojka je žarenje u grlu osjećala u ponedjeljak, jer je tada kupila i popila mineralnu vodu.

Referirajući se na informacije o ozljedama prilikom konzumacije gaziranih pića dr. Kovačić je poručila kako nikako ne bi smjelo doći do panike i pretjeranih reakcija ni kod pojedinaca, niti u sustavu.

Sličnu je poruku poslala i ravnateljica Doma zdravlja Slunj Ivanka Magdić. Pojasnila je i da je 21-godišnja pacijentica dr. Vladimira Bakalara doživjela još u ponedjeljak žarenje nakon pijenja mineralne vode, ali mu se javila danas, potaknuta medijskim napisima. On je zbog puno nepoznanica, kaže Magdić, odlučio da je najbolje da pacijentica bude bolnički pregledana.

Glavni državni inspektor: Nemamo informaciju od čega su se otrovala ozlijeđene osobe

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić otkrio je za RTL koliko bočica Coca-Cole treba provjeriti, a na pitanje bi li on probao neku od tih tekućina rekao je: “Ja inače nisam ljubitelj gaziranih pića”.

“Na početku želim zaželjeti brz oporavak ozlijeđenim osobama. Državni inspektorat nema informaciju od čega su se otrovala ozlijeđene osobe jer bočice iz kojih se pilo i tekućina koja se nalazila u tim bočicama izuzeli su djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova i odnijeli na analizu u svoj centar za forenziku Vučetić”, rekao je.

Navodi da je Državni inspektorat preuzeo uzorke iz ugostiteljskog objekta u Rijeci.

“To su uzorci koji su uzeti i poslani u Hrvatski zavod za javno zdravstvo na analizu. Danas je došao prvi. Došli su prvi rezultati od tih prvih uzoraka koji su izuzeti od strane sanitarne inspekcije Državnog inspektorata. Ti rezultati su ohrabrujući zato što sve što smo tražili da se ispita, sve vrijednosti su u dozvoljenim granicama. Prema tome, vrlo ohrabrujući rezultati i po onome što je interpretirano od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, akreditiranog za takve analize rečeno je da ne bi trebala ta kiselost i uvjeti, odnosno rezultati koji su nam dostavljeni, proizvesti bilo kakvu smetnju u smislu ozljeda kod ljudi.

Na pitanje koliko još ima sumnjivih bočica u trgovinama i ugostiteljskim objektima, Mikulić je rekao:

“Što se tiče Coca-Cole, radi se o nešto više od 150 tisuća bočica. A Državni inspektorat je odmah promptno nakon postupanja izdao rješenje i naredio rješenjem da se ti proizvodi povuku te serije gdje je osnovana sumnja na to da bi moglo doći do ugrožavanja zdravlja ljudi i da se eventualno može na temelju toga ugrozit javno zdravstveni interes”, kazao je.

Beroš: Postoje indicije što bi moglo biti uzrok trovanja

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu kako postoje određene indicije što bi mogao biti uzrok trovanja građana, dodavši kako je moguće da prilikom procesa čišćenja boca dolazi ‘do nekakvih nedovoljno definiranih elemenata koje posljedično mogu izazvati takva zbivanja’.

“Dosta je toga neobično, međutim, postoje određene indicije što bi moglo biti uzrok, ali prepustit ćemo to Državnom inspektoratu… S obzirom na vrstu oštećenja, rasprostranjenost i činjenicu da je ipak isti vlasnik, moguće da dolazi prilikom procesa čišćenja boca do nekakvih nedovoljno definiranih elemenata koje posljedično mogu izazvati ovakva zbivanja”, rekao je Vili Beroš u Dnevniku HRT-a.

Državni inspektorat oglasio se po pitanju slučajeva sumnje na trovanje gaziranim pićima. Naređeno je povlačenje sumnjivih proizvoda s tržišta, ali i puštanje novih proizvoda u prodaju. Coca-Cola Hrvatska također privremeno povlači određene proizvode, piše N1.