Glavašević: “Plenković s Miloševićem treba položiti vijenac za vukovarske Srbe koji su nestali ili ubijeni u Vukovaru”

Nastavak 14. sjednice Hrvatskog sabora

Saborski zastupnik stranke Možemo! Bojan Glavašević komentirao je neka od aktuanih političkih pitanja u Hrvatskoj.

Bojan Glavašević tražio je privremenu blokadu Srbije na putu za EU zapitavši se “kako razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji Šljivančanina naziva prijateljem”. Odgovorio je na pitanje smatra li da ima izgleda da se Beogradu privremeno zaustavi put u EU dok je Vučić na vlasti.

“Teško. Ali postoje stvari koje možemo raditi dok čekamo da na čelo Srbije dođe netko s kim ćemo moći razgovarati. Možemo prema Srbiji voditi dugoročnu, održivu politiku koja nije temeljena na skupljanju sitnih dnevnopolitičkih poena i nacionalizmu.”

“Moramo biti zainteresirani za ono što se u Srbiji zbiva jer nas se naše susjedstvo itekako tiče i odražava se na našu zemlju. I ono najvažnije: nikad, ali baš nikad ne smijemo zaboraviti da između građana i režima koji u njihovo ime govori ne postoji znak jednakosti”, kazao je Glavašević.

Komentirao je i odlazak Borisa Miloševića na obilježavanje proslave 25. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja te kazao očekuje li da će Milošević ili Pupovac doći na komemoraciju u Vukovar i pokloniti se žrtvama.

“Mislim da je to bio velik i važan iskorak prema pomirenju, baš kao i odlazak Tome Medveda u Grubore. Što se Vukovara tiče, volio bih da potpredsjednik Boris Milošević bude u Koloni sjećanja. Isto bih tako volio vidjeti da premijer Andrej Plenković s Borisom Miloševićem na Dunavu položi vijenac za vukovarske Srbe koji su nestali ili ubijeni u Vukovaru”, smatra Glavašević.

Kazao je i je li mu žao što je izašao iz SDP-a te hoće li ostati neovisan.

“Nemam za čime žaliti. SDP ima svoj put, i ja im na tom putu želim sreću. Moj je put već dvije godine usmjeren na nove snage na našoj političkoj sceni, i s mojim suborkinjama i suborcima iz zeleno-lijeve koalicije osjećam se jako dobro.”

“Imamo svoje sličnosti, na kojima smo utemeljili koaliciju. Imamo i različitosti, njih poštujemo jedni kod drugih. Ali dišemo i radimo timski i jako smo fokusirani na dobre, održive i progresivne politike za budućnost”, kazao je Glavašević. (N1.)

Nacionalno/N1.