Povezite se

Politika

Glavašević: HDZ se protivi konferenciji o pravima žena u Saboru

Objavljeno

-

Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević izjavio je u petak da se u Hrvatskom saboru neće održati konferencija o zaštiti, sigurnosti, zdravlju i pravima djevojčica i žena zbog pritisaka HDZ-ovih članova Odbora za ravnopravnost spolova, kao i nezainteresiranosti SDP-a i Bandićeve stranke.

“Konferencija se organizira već mjesecima sa ciljem da predstavi stručne analize i primjere dobre prakse u javnim politikama za određene indikatore održivog cilja – osnaživanja žena i djevojčica”, rekao je Glavašević.

Pomoć Vladi u rješavanju problema nasilja nad ženama

Ciljevi održivog razvoja nisu pitanje ideologije, nego predstavljaju globalni konsenzus i agendu za održivi razvoj, koju je prihvatila i hrvatska Vlada. Kao i sami ciljevi održivog razvoja, ova konferencija nije ideološka nego predstavlja razmjenu iskustava i znanja stručnjaka i donositelja odluka, primjerice iz Svjetske zdravstvene organizacije, Europskog parlamentarnog foruma i nacionalnih parlamenata niza europskih zemalja, kaže Glavašević.

Smatra da je riječ o izravnoj pomoći Vladi u rješavanju problema nasilja nad ženama, poput silovanja, o kojima cijela nacija govori već tjednima. “Žalosno je da se apsolutno sve mora pretvoriti u ideološku i stranačku bitku, čak i kada je u pitanju stručna konferencija oko zajedničkog cilja”, poručio je.

Sabor, kao i društvo, paralizirani su zbog pojedinaca i radikalnih grupa koji žele sve pretvoriti u ideološku bitku. Svakodnevno svjedočimo da se u hrvatskoj politici i društvu degradira znanost i omalovažavaju stručnjaci, posebno domaći stručnjaci i stručnjakinje za ženska prava. “Jesmo li se stvarno pretvorili u zemlju gdje se stručnost ni malo ne poštuje i ne cijeni“, pitao je Glavašević.

Pritom je kritizirao članove Odbora koji nisu dopustili da se na konferenciju pozovu aktivistice upoznate sa stanjem na terenu, među kojima je i Rada Borić, koju je Forbes magazin prepoznao kao jednu od najutjecajnijih stručnjakinja za ženska prava.

“Borić nije dobrodošla samo zato što se nije svidjela nekom HDZ-ovcu, a ako nam je državni cilj osnaživati žene, zašto onda ušutkavamo neke od najglasnijih boraca za ženska prava, kazao je.

Nepoželjne žene koje razumiju problem institucionalnog nasilja

Borić je upozorila da su osim nje nepoželjne i Sanja Sarnavka i Sandra Benčić. “Žalosti i zabrinjava da nema mjesta za žene koje razumiju problem institucionalnog nasilja. I one i ja smo nebrojeno puta sudjelovale u Saboru na okruglim stolovima i konferencijama, zvali su nas i kad je trebalo govoriti o uvođenju Istanbulske konvencije, a sada kada treba govoriti o njenoj provedbi ne primaju nas”, rekla je Borić.

Konferencija će se ipak održati u srijedu u Novinarskom domu. Glavašević je rekao da mu je u Saboru prvo rečeno da ne može njegov klub samostalno organizirati konferenciju i da bi trebao u to uključiti i Odbor za ravnopravnost poslova, a potom su mu, kaže, pojedini članovi počeli raditi probleme.

Glavašević tvrdi da su pod utjecajem radikalnih klerikalnih organizacija odbijali reći imena sudionika, a zanimljivo je, da su mu najveće probleme radili HDZ-ovci iz Zadra, o kojem se ovih dana puno govori zbog silovanja.

“Očito im je OK da izrazito stranački skup EPP-a bude u sabornici, ali žene koje se bore protiv nasilja ne mogu u Sabor”, poručuje Glavašević.

Politika

Izbori u HDZ-u: Hrvoje Tomasović predao oko 10.000 potpisa za potpredsjednika HDZ-a

Published

on

Kandidat za potpredsjednika HDZ-a Hrvoje Tomasović predao je u petak Središnjem izbornom povjerenstvu stranke oko deset tisuća potpisa za svoju kandidaturu.

„Jako sam zadovoljan. Nisam vjerovao da će se to tako plodonosno odraditi, mislio sam da će biti slabije. Ali, na svakom koraku dobivamo podršku i imam osjećaj da su ljudi željni nekakve promjene”, rekao je Tomasović novinarima u Središnjici HDZ-a nakon predaje potpisa.

Navodeći kako je već dugo u politici u kojoj, kako je rekao, nije sklon varanju niti lažima, poručio je i da je njegov moto – nema prevare. „Ako me izaberu, neće biti prevareni. Što kažem to ću i napraviti”, kazao je.

Tomasović je rekao i da neće voditi negativnu kampanju niti ikoga napadati već će voditi svoju politiku.

Tomasović je posljednji kandidat za čelne funkcije u HDZ-u koji je iza 23 sata predao potpise Središnjem izbornom povjerenstvu stranke. Rok za predaju potpisa za izbor predsjednika, zamjenika predsjednika i četiri potpredsjednika HDZ-a istekao je u petak u ponoć.

Središnje izborno povjerenstvo ima 48 sati za provjeru potpisa, a nakon toga u ponedjeljak, 2. ožujka kreće službena kampanja. Izbori za čelne funkcije u stranci, po načelu jedan član-jedan glas, održat će se 15. ožujka, a ako bude potrebe za drugim krugom on će biti održan 22. ožujka.

Potpise za predsjednika HDZ-a predali su aktualni predsjednik Andrej Plenković i Miro Kovač, a Tomo Medved i Ivan Penava za zamjenike predsjednika. Za potpredsjednike potpise su predali Zdravka Bušić, Branko Bačić, Ivan Anušić, Oleg Butković, Davor Ivo Stier, Milijan Brkić, Tomislav Tolušić, Ivan Kujundžić te Hrvoje Tomasović. Od kandidature su odustali Petar Škorić i Božo Galić.

Ucitavanje vijesti

Politika

Izbori u HDZ-u: Kujundžić predao 7500 potpisa za potpredsjednika stranke

Published

on

Kandidat za potpredsjednika HDZ-a Ivan Kujundžić predao je u petak Središnjem izbornom povjerenstvu stranke oko 7.500 potpisa za svoju kandidaturu.

„Na terenu se osjeti jedna želja za promjenom HDZ-a i povratkom na njegov izvorni identitet, njegov suverenistički koncept i model”, rekao je Kujundžić novinarima nakon predaje potpisa u Središnjici HDZ-a.

Naveo je i da u kampanji želi pobuditi, kako je rekao, jednu ustajalu HDZ-ovu trenutnu „lakoću življenja” te da se kroz „neposlušni HDZ-ov duh” probudi i pokaže nada za spas stranke kakva bi ona trebala biti.

Kujundžić smatra i da će se članovi stranke na unutarstranačkim izborima ponašati kao „referendumska inicijativa koja će promijeniti HDZ” – svjetonazorski, ideološki i u svakom drugom pogledu.

Drži i da je važno vratiti demokršćanski identitet HDZ-a, za razliku od sadašnjeg koji je stranku odveo posve na lijevo.

„HDZ-ov brod se nagnuo na lijevo”, poručio je Kujundžić.

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: “Nisam došao kao briselski ćato, nego da dignem HDZ do pobjede i to sam učinio”

Published

on

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji. Na fotografiji polaganje vijenaca ispred spomenika dr. Franji Tuđmanu na središnjem gradskom trgu u Slavonskom Brodu

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas je sudjelovao na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji, a održana je i zajednička sjednica Predsjedništva HDZ-a i Predsjedništva HDZ-a Bosne i Hercegovine.

Premijer je rekao da želi nastavak projekata između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a kao neke od uspjeha naveo je uspostavljanje zračne linije između Zagreba i Mostara, intenzivnu robnu razmjenu, gradnju mosta te ostale prioritete koje Hrvatska želi poduzeti kako bi se relacije imeđu Bosne i Hercegovine i Hrvatske još više dinamizirale.

Premijer je rekao da je njegova Vlada zadovoljna trendom rasta BDP-a.

“Podaci koje je Državni zavod za statistiku objavio danas pokazuju da je rast BDP-a prema prvoj analizi i procjeni u 2019. godini bio oko 2,9 posto, dakle to je oko 3 posto, čime možemo biti zadovoljni. To je u skladu s našim projekcijama i onime što možemo nazvati zdravim gospodarskim rastom i temeljima. Naša Vlada dokazala je da ima odgovornu fiskalnu politiku, trošimo koliko zarađujemo, razdužujemo državu, ne zadužujemo našu djecu i nove generacije već obrnuto. Vidjeli ste izdavanje obveznica na domaćem tržištu kapitala od 15 milijardi kuna prije dva dana koje u tri tranše idu s kamatama od 0,25 posto, jedan posto i 1,25 posto da bismo refinancirali dospjeće obveznica od 12,5 milijardi kuna koja je bila 10 godina stara s kamatama od više od 6 posto. To konkretno znači da taj novac državu u smislu kamata godišnje košta za 716 milijuna kuna manje no do sada. To je odgovorna politika ove vlade, veći standard, veće plaće, a u razdoblju pred nama ćemo nastaviti s tim trendom te smatramo da smo na dobrom tragu”.

Premijer je komentirao i dvije tužbe koje je podnio protiv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

“Svaki građanin, pa tako i ja, ima pravo podnijeti pravni lijek protiv odluka javno-pravnih tijela s kojima nije zadovoljan. Ja itekako nisam zadovoljan s dvije odluke o kojima se radi, tužbe sam podnio prije manje od dva mjeseca i sada je stvar u domeni Upravnog suda. Što se načela zakonitosti tiče, zakoni postoje da budu pravno uporište za djelovanje pojedinih institucija. Moj stav i stav brojnih stručnjaka, te u konačnici sudskih presuda u domeni ovoga rada Povjerenstva, jest da je ovo nešto što se događa kao neka ustaljena praksa rada Povjerenstva bez pravnog uporišta u samom Zakonu.

To nije dobro. Konkretno, znam koliko radimo, koliko se zalažemo, čime se sve bavimo i s čime ćemo još biti suočeni u mandatu. Ne pada mi na pamet staviti neki privatni interes pred javnim interesom, to je načelo koje me motivira da se bavim javnim poslom i politikom. Svoj rad, iskustvo, ime i prezime nisam našao negdje na cesti u kanalu i iskoristit ću sva pravna sredstva da i drugi koji bi to trebali shvatiti razumiju”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na svoje protukandidate na unutarstranačkim izborima u HDZ-u koji su dana predali potpise za svoje kandidature.

“Nisam imao vremena slušati što su alternativci željeli poručiti medijima, ne znam u kojem se segmentu Brkić žali na suradnju sa mnom. Vodite računa da sam se ja kandidairao za predsjednika HDZ-a kada je HDZ u kojem nisam bio u upravljačkim tijelima, a Brkić je, srušio vlastitu Vladu.

Došao sam, ne kao briselski ćato ili ćatolik, sa željom i motivom da dignem HDZ i dovedem do pobjede što smo i učinili 2016. godine za razliku od 2015. kada se dogodio fenomen Mosta sa 19 zaustupnika. Ne znam odakle te teze dolaze, nikad veće transparentnosti u radu, sve ove kolege glasaju za sve prijedloge Vlade, nisu marginalizirani: jedan je potpredsjednik Sabora, drugi zamjenik predsjednika HDZ-a, zatim predsjednik Odbora za vanjske poslove, pa potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova koji je sam, ničim izazvan, dao ostavku, zatim ministar poljoprivrede koji iz Vlade nije otišao zbog mene nego zbog okolnosti koje nisu imale veze s mandatom i politikom ove Vlade.

Da ne govorim o gradonačelniku Vukovara kojem čestitam na postignućima, no bilo bi dobro da izloži što je sve ova Vlada učinila za Vukovar i kako mu sve pomaže. Kada to sve stavimo na hrpu, možemo govoriti tko je i što učinio za HDZ i Hrvatsku”, komentirao je Plenković i napomenuo da od sučeljavanja ne bježi.

“Nikada mi nije bio problem ići na sučeljavanje za razliku od nekih drugih koji su bježali od sučeljavanja, a koji su ranije vodili HDZ. Na kraju, nisu oni ti koji se u Saboru bore protiv ljevice već se borim ja, dakle ta teza koju pokušavaju plasirati je netočna. Nisam ih nijednom čuo da su se javili ne bi li podržali Vladu prilikom aktualnog sata”, rekao je i dodao kako teze o onemogućavanju skupljanja potpisa ne stoje, te da nigdje ne vidi prestrašene HDZ-ovce, aludirajući na poruku Opcije za promjene koja članove stranke poziva da se ne boje.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije