Glavašević: HDZ se protivi konferenciji o pravima žena u Saboru

Nastavak 14. sjednice Hrvatskog sabora

Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević izjavio je u petak da se u Hrvatskom saboru neće održati konferencija o zaštiti, sigurnosti, zdravlju i pravima djevojčica i žena zbog pritisaka HDZ-ovih članova Odbora za ravnopravnost spolova, kao i nezainteresiranosti SDP-a i Bandićeve stranke.

“Konferencija se organizira već mjesecima sa ciljem da predstavi stručne analize i primjere dobre prakse u javnim politikama za određene indikatore održivog cilja – osnaživanja žena i djevojčica”, rekao je Glavašević.

Pomoć Vladi u rješavanju problema nasilja nad ženama

Ciljevi održivog razvoja nisu pitanje ideologije, nego predstavljaju globalni konsenzus i agendu za održivi razvoj, koju je prihvatila i hrvatska Vlada. Kao i sami ciljevi održivog razvoja, ova konferencija nije ideološka nego predstavlja razmjenu iskustava i znanja stručnjaka i donositelja odluka, primjerice iz Svjetske zdravstvene organizacije, Europskog parlamentarnog foruma i nacionalnih parlamenata niza europskih zemalja, kaže Glavašević.

Smatra da je riječ o izravnoj pomoći Vladi u rješavanju problema nasilja nad ženama, poput silovanja, o kojima cijela nacija govori već tjednima. “Žalosno je da se apsolutno sve mora pretvoriti u ideološku i stranačku bitku, čak i kada je u pitanju stručna konferencija oko zajedničkog cilja”, poručio je.

Sabor, kao i društvo, paralizirani su zbog pojedinaca i radikalnih grupa koji žele sve pretvoriti u ideološku bitku. Svakodnevno svjedočimo da se u hrvatskoj politici i društvu degradira znanost i omalovažavaju stručnjaci, posebno domaći stručnjaci i stručnjakinje za ženska prava. “Jesmo li se stvarno pretvorili u zemlju gdje se stručnost ni malo ne poštuje i ne cijeni“, pitao je Glavašević.

Pritom je kritizirao članove Odbora koji nisu dopustili da se na konferenciju pozovu aktivistice upoznate sa stanjem na terenu, među kojima je i Rada Borić, koju je Forbes magazin prepoznao kao jednu od najutjecajnijih stručnjakinja za ženska prava.

“Borić nije dobrodošla samo zato što se nije svidjela nekom HDZ-ovcu, a ako nam je državni cilj osnaživati žene, zašto onda ušutkavamo neke od najglasnijih boraca za ženska prava, kazao je.

Nepoželjne žene koje razumiju problem institucionalnog nasilja

Borić je upozorila da su osim nje nepoželjne i Sanja Sarnavka i Sandra Benčić. “Žalosti i zabrinjava da nema mjesta za žene koje razumiju problem institucionalnog nasilja. I one i ja smo nebrojeno puta sudjelovale u Saboru na okruglim stolovima i konferencijama, zvali su nas i kad je trebalo govoriti o uvođenju Istanbulske konvencije, a sada kada treba govoriti o njenoj provedbi ne primaju nas”, rekla je Borić.

Konferencija će se ipak održati u srijedu u Novinarskom domu. Glavašević je rekao da mu je u Saboru prvo rečeno da ne može njegov klub samostalno organizirati konferenciju i da bi trebao u to uključiti i Odbor za ravnopravnost poslova, a potom su mu, kaže, pojedini članovi počeli raditi probleme.

Glavašević tvrdi da su pod utjecajem radikalnih klerikalnih organizacija odbijali reći imena sudionika, a zanimljivo je, da su mu najveće probleme radili HDZ-ovci iz Zadra, o kojem se ovih dana puno govori zbog silovanja.

“Očito im je OK da izrazito stranački skup EPP-a bude u sabornici, ali žene koje se bore protiv nasilja ne mogu u Sabor”, poručuje Glavašević.