Glavaš više nije predsjednik HDSSB-a, povjerenik stranke Ivica Završki

Foto: Hina

Branimir Glavaš izvijestio je u srijedu u Osijeku da više nije predsjednik HDSSB-a jer je, kako je ocijenio, 16 godina politički talac hrvatskog pravosuđa, što mu je uteg, te smatra kako se treba povući.

Zbog moje privremene spriječenosti povlačim se s mjesta predsjednika Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, rekao je Glavaš na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, od danas HDSSB preuzima povjerenik stranke Ivica Završki na rok do 90 dana. Nakon isteka tog roka povjerenik je dužan sazvati Sabor stranke na kojem će se birati novo vodstvo. Glavaš je najavio da će HDSSB izaći na izbore za Gradsko vijeće Osijeka, a listu će nositi Završki.

Na pitanje novinara hoće li stranka imati kandidata za gradonačelnika Glavaš je odgovorio da neće te da u prvom krugu neće poduprijeti nijednog kandidata za gradonačelnika u smislu da bi članovima i simpatizerima govorili kome da daju glas.

„Pretpostavljam da ćemo se u drugom krugu vjerojatno oglasiti kad budemo vidjeli tko je u njemu“, dodao je.

Na pitanje zašto odlazi baš u ovom trenutku Glavaš je odgovorio da se u njemu ponovljenom sudskom procesu četiri godine nije dogodilo ništa te da proces sada ponovno kreće ispočetka, a on je, kako je istaknuo, politički talac hrvatskog pravosuđa punih 16 godina.

„To mi je uteg i smatram da se trebam povući i omogućiti mladima da idu na ove izbore. Što ću ubuduće raditi, još nisam odlučio. Možda ću se odlučiti aktivno sudjelovati u pokretu za reformaciju hrvatskog pravosuđa, koje ne funkcionira niti se nazire rješavanje tog problema. Sudovi, zajedno s Državnim odvjetništvom i Državnim sudbenim vijećem su rak-rana ove države. Reforma pravosuđa mora krenuti od članova Državnoga sudbenog vijeća, koje je trgovačko društvo koje bira suce ‘ispod stola’ vođeno osobnim interesima“, ocijenio je Glavaš.

Po njegovim riječima, nema reforme pravosuđa dok se ne reformira njegovo čelno tijelo koje je najodgovornije za stanje u pravosuđu, a to je Državno sudbeno vijeće.

Kako je ocijenio, “50 posto sudaca dolazi iz redova onih koji hrvatsku državu ne mogu smisliti, a od preostalih 50 njih 25 posto nisu sposobni obnašati tu dužnost”.

Završki je rekao kako HDSSB na izbore izlazi u Osijeku i u nekim drugim jedinicama lokalne samouprave, a poduprijet će neke nezavisne kandidate za koje smatraju da im se može dati povjerenje. Također je rekao kako neće imati listu za Županijsku skupštinu.