Glasovac: Čim prije donijeti pravilnik o pomoćnicima u nastavi; Lukačić: Pravilnik je gotov

FB

SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac pozvala je u srijedu Ministarstvo znanosti i obrazovanja da što hitnije donese pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručno-komunikacijskim posrednicima, tvrdeći da u njegovu izradu nije bila uključena nijedna od krovnih organizacija gluhih i gluhoslijepih osoba, na što je Ljubica Lukačić (HDZ) odgovorila da je pravilnik gotov te da su u izradi sudjelovale sve krovne organizacije osoba s invalididetom.

Zastupnici su prije nekoliko dana podržali apel Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih i Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba “Dodir”, koji bi trebao ići prema Ministarstvu znanosti da ih se više ne zaobilazi pri izradi pravilnika za djecu s teškoćama, pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, rekla je Glasovac u Saboru, nakon stanke koju je tražilo više klubova.

Nije mi jasno zašto je apel poslan, čemu služi, uzvratila je Lukačić, navodeći da su sva tri saveza razgovarala s njom o problemima navedenima u apelu. Poručuje i da je pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima gotov te da su u izradi ravnopravno sudjelovale sve krovne organizacije osoba s invalididetom, pa tako i predsjednica Saveza gluhoslijepih “Dodir”.

Iskreno žalim što danas razgovaramo o problemu koji naprosto ne postoji, rekla je Lukačić i istaknula da je Vlada Savezu gluhoslijepih “Dodir” omogućila da na najbolji način artikulira svoje probleme.

Premijer Andrej Plenković primio je njihove predstavnike, na sastanku smo zajednički zaključili da problemi eventualno postoje kod predškolskog odgoja, no da će se taj problem riješiti u sljedećoj godini, a do tada je lokalna zajednica preuzela rješavanje tog problema, ustvrdila je HDZ-ova zastupnica.

I HNS-ova Marija Puh demantira navode SDP-ove Sabine Glasovac.

Nije točno da udruge nisu sudjelovale u izradi pravilnika, sudjelovali su iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, iz Zajednice osoba s invaliditetom, Saveza gluhoslijepih Dodir, Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba…, navela je Puh. HINA