Glasa li HNS protiv proračuna HDZ će ih izbacit iz Vlade poput Mosta

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Glasa li HNS protiv proračuna, izbacit će ih iz Vlade poput Mosta, piše u utorak Jutarnji list, pozivajući se na izvore iz HDZ-a koji tvrde kako ovaj put neće popustiti ucjenama.

Ne bude li dvoje HNS-ovih ministara na sjednici Vlade u četvrtak podržalo državni proračun, premijer Andrej Plenković zahvalit će im se na suradnji i reći tajnici Vlade da pripremi odluku o njihovu razrješenju – otkrio je Jutarnjem listu “visoki sugovornik” iz HDZ-a na pitanje što će se dogoditi ako HNS i dalje bude inzistirao da neće podržati proračun ne budu li u njemu definirane dodatne povišice učiteljima i nastavnicima kroz koeficijente ili kompenzacijske mjere.

U HDZ-u su, kaže za dnevnik nekoliko sugovornika iz vladajuće stranke, ali i iz redova koalicijskih partnera, ovaj put čvrsto odlučili ne popustiti ucjenama junior partnera i sindikalnim zahtjevima.

HDZ će, kažu, ostati dosljedan i izaći s proračunom u kojemu nema ugrađenih zahtjeva HNS-a, nego samo ono što su najavili, a to je odustajanje od smanjenja opće stope PDV-a kako bi se povećala osnovica svim državnim i javnim službenicima za 6,12 posto.

Proračun je planiran za ovaj četvrtak, iako su iz HNS-a tražili da se prolongira na neki drugi tjedan dok se ne dogovore oko povišica prosvjetnim djelatnicima, a krajnji rok kada ga Vlada mora usvojiti je 15. studenoga.

Kako doznaje Jutarnji list ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je kolegama u Vladi rekao da proračun ide u četvrtak. No, jedan sugovornik iz vrha HDZ-a, iako se i sam zalaže za tu opciju, ipak kaže da to nije sto posto sigurno.

(Hina)