Glas: U borbi protiv koronavirusa ne smiju se zanemariti sve druge bolesti

Glas je poručio u srijedu da borba protiv koronavirusa ne smije ugroziti zdravlje građana tako što se zanemaruju sve druge bolesti, te je pozvao ministra zdravstva Vilija Beroša da se hitno posveti rješavanju kaosa koji je proizvelo preusmjeravanje svih zdravstvenih kapaciteta.

Trenutno se, navodi Glas u priopćenju, na neodređeno odgađaju čak i operacije zloćudnih tumora, nakon što je zatvoren zagrebački KB Dubrava, a nisu dogovoreni zamjenski termini za pacijente u drugim bolnicama.

“Zdravstveni sustav mora funkcionirati redovno, posebno za prevenciju i liječenje kroničnih i onkoloških bolesti, bez obzira ne epidemiju koronavirusa”, poručuju.

Dodaju da to, uostalom, i ne bi smio biti nikakav problem, s obzirom na to da se trenutno koristi vrlo malo kapaciteta za oboljele od koronavirusa.

“Stoga predlažemo ministru zdravstva da se hitno posveti rješavanju kaosa koji je proizvelo preusmjeravanje svih zdravstvenih kapaciteta da ne bismo uskoro zbrajali žrtve posljedica borbe protiv koronavirusa. Pravo na zdravstvenu zaštitu ne staje na liječenju bolesti Covid-19 i ne možemo spašavati živote tako što ih istovremeno ugrožavamo”, poručuju iz Glas-a.