Povezite se

Zagreb

Glas predlaže povećanje cenzusa za ostvarivanje prava na novčanu pomoć umirovljenicima

Objavljeno

-

Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a najavio je u četvrtak da će na idućoj sjednici Gradske skupštine predložiti povećanje cenzusa za ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenicima s obzirom da ih je veliki broj ispao iz primanja te pomoći zbog rasta mirovina u protekle četiri godine.

Kada je odluka donesena 2014. bilo je 12.800 korisnika, a ta brojka je u prošlom mjesecu pala na oko 8000 umirovljenika koji koriste tu socijalnu pomoć, kazao je na konferenciji za novinare gradski zastupnik Stanko Kordić. 

Stoga Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a predlaže da se podigne gornji i ukupni cenzus s 1500 na 1600 kuna.

Istovremeno, trenutno važeća odluka o socijalnoj skrbi definira i skupine korisnika te pomoći. Tako oni koji imaju ukupni prihod od 900 kuna, primaju 400 kuna pomoći, oni koji imaju od 900 do 1200 kuna mirovinu primaju 300 kuna pomoći, a oni koji imaju od 1200 do 1500 kuna mirovinu primaju 200 kuna pomoći. 

Klub predlaže da se za prvu skupinu podigne cenzus na 1000 kuna, a za drugu skupinu 1300 kuna.

“Ta mjera bi vratila u sustav novčane pomoći još 4000 korisnika i u idućoj godini koštala proračun oko 12,7 milijuna kuna “, kazao je Kordić.

Predsjednica Kluba GLAS-a i HSU-a Anka Mrak–Taritaš upozorila je da je problem prometa u Zagrebu postao ozbiljan i da njegova infrastruktura trpi.

Klub na sjednici Skupštine 9. prosinca ide sa zaključkom vezanim za dostavna vozila u sklopu kojeg traži da se u roku od šest mjeseci napravi ono što je već propisano u odluci o uređenju prometa, u članku 18., gdje stoji da se mjesta na koja se parkiraju dostavna vozila moraju biti označena te postojati adekvatan prometni znak.

Kad je riječ o središnjem dijelu gradu, u prijedlogu Klub traži da se definira vrijeme u kojem je moguća dostava i da se, izvan tog vremena tu mogu parkirati svi drugi auti.

“Ovo je nešto što je sagledivo, ne zahtijeva dodatna sredstva, a olakšalo bi problem prometa u Zagrebu”, ustvrdila je Mrak-Taritaš.

Gradska zastupnica Sonja König istaknula je da Klub inicijativom kojom predlažu Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo da se promijeni pravilnik o držanju pčela želi omogućiti urbano pčelarstvo i u Zagrebu kao što je to slučaj u europskim i svjetskim gradovima.

Ovom inicijativom omogućilo bi se, kaže, držanje pčela pod određenim uvjetima u Zagrebu.

“Time bi se u Zagrebu omogućilo urbano pčelarstvo, očuvao bi se okoliš te doprinijelo kvaliteti zraka”, ustvrdila je König.

Vijesti

Gradska skupština prihvatila zaključak oporbe o Dječjoj bolnici Srebrnjak

Published

on

Zagrebačka Gradska skupština u četvrtak je prihvatila zaključak četiri oporbena kluba kojim se traži da ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak za skupštinsku sjednicu u rujnu podnese izvješće o financijskom poslovanju bolnice te realizaciji projekta Centra za translacijsku medicinu.

Riječ je o prijedlogu oporbenih klubova SDP-a, GLAS-a i HSU-a, HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija te lijevog bloka. Njihov prijedlog zaključka na sjednici su podržali i gradski zastupnici pozicijskog HDZ-a, a protiv su jedino bili zastupnici gradonačelnika Milana Bandića. 

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević je nakon usvajanja tog oporbenog zaključka Hini izjavio kako je podrška HDZ-a zapravo pokazatelj da se ne slažu s ovim što se događa u Dječjoj bolnici Srebrnjak. 

“Ono što je počelo kao Bandićeva sujeta prema tadašnjem ravnatelju Dječje bolnice Srebrnjak Bori Nogalu se lagano pretvorilo u mobing svih zaposlenika koji su javno stali u obranu ravnatelja Nogala, a sada se pretvara u teror u Dječjoj bolnici Srebrnjak ne samo prema zaposlenicima, nego i prema svim pacijentima”, istaknuo je Tomašević u raspravi o stanju u Dječjoj bolnici Srebrnjak koju je za 34. sjednicu Gradske skupštine predložio skupštinski Odbor za kontrolu. 

Nadležnima u Gradskoj upravi poručio je da, kada oni govore o problemima u toj bolnici, moraju znati da su te probleme stvorili.   

Kaže kako ne očekuje od Bandića da “promijeni svoju sujetu, nego ga muči ponašanje Ministarstva zdravstva koje ima predstavnika u Upravnom vijeću Dječje bolnice Srebrnjak”. Napomenuo je da je u tom Upravnom vijeću Gradska uprava postavila zaposlenicu Gradskog ureda za zdravstvo da bude v.d. ravnateljica bolnice, sve dok nije izabran novi ravnatelj koji je specijalizant, i ima 32 godine.

“Znači, Ministarstvo zdravstva, bivši i sadašnji ministar Beroš, bivši i sadašnji premijer Plenković, dozvoljava ovaj teror u Dječjoj bolnici Srebrnjak. To mora stati”, izjavio je Tomašević.  

Po njegovim riječima, frustrirajuće je da nitko u državi ne želi zaustaviti “teror na Srebrnjaku”. “Mi kao Gradska skupština to ne možemo, jer nemamo ovlasti, a jedini tko to može je Ministarstvo zdravstva i stvarno je krajnje vrijeme da zaustave Bandićevo divljanje”, rekao je Tomašević.

Tvrdi da novi ravnatelj Ivo Dumić-Čule iza sebe nema ni jedan znanstveni projekt, nije vodio ni odjel, a kamoli bolnicu, a sada je na čelu bolnice s velikim EU projektom Centra za translacijsku medicinu.

“Iz aviona se vidi da je riječ očito o nečijem poslušniku i da je Bandić taj koji je donio tu odluku, a Upravno vijeće bolnice ju je samo izvršilo”, smatra Tomašević.   

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš rekla je da su zastupnici uvijek slušali da u Dječjoj bolnici Srebrnjak “cvijeta cvijeće”.

“Taj cvat je negdje zaustavljen, što je bilo i prirodno, krajem jeseni, početkom zime kada je projekt dobiven i kada vi samo niste htjeli da postojeći ravnatelj sa svojim timom upravlja tim projektom. O tom projektu ste znali sve, podržavali ste ga cijelo vrijeme, sve dok nije došlo do realizacije. Kad je došlo do realizacije, onda je cijeli taj tim koji je vodio projekt bio nezadovoljavajući”, poručila je Gradskoj upravi Mrak-Taritaš. 

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da nikada nije bilo dvojbe ide li taj projekt ili ne ide jer je od samog početka projekt podržavan. 

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić kaže kako smo svjedoci toga da imamo mogućnost povući više od 400 milijuna kuna EU sredstava za poboljšanje zdravstvenog sustava te da je sramotno da se netko s time kocka. 

Ucitavanje vijesti

Vijesti

ZET: Od sutra ponovno tramvajski promet užim središtem Zagreba

Published

on

Izvor: Nacionalno

Tramvajski promet užim središtem Zagreba – Jurišićevom, Praškom, Ilicom i Trgom bana Josipa Jelačića, koji je zbog potresa bio prekinut, ponovno se uspostavlja od četvrtka, 2. srpnja, priopćio je u srijedu ZET.

“Nakon što su stručne službe izvršile detaljne preglede i otklonile opasnosti koje su prijetile nakon potresa, a ekipe ZET-a obavile provjeru ispravnosti tramvajskih kolosijeka i naponske mreže, od četvrtka, 2. srpnja, tramvaji će ponovno voziti Jurišićevom, Ilicom, Praškom i Trgom bana Josipa Jelačića”, istaknula je u prioćenju Služba za odnose s javnošću ZET-a.

Završni radovi na Trgu bana Jelačića ne utječu na prometovanje tramvajskih linija

U ZET-u su također naglasili da se sve tramvajske linije koje su prometovale izmijenjenim trasama, od četvrtka, 2. srpnja, vraćaju na svoje uobičajene trase. 

Također, u promet se vraća i linija 13 (Kvaternikov trg – Žitnjak), dok će istovremeno biti ukinute izvanredne autobusne linije 608 (Trg žrtava fašizma – Vlaška – Kvaternikov trg) i 611 (Glavni kolodvor – Praška).

U ZET-u kažu da su u tijeku još završni radovi na redovnom održavanju kolosijeka na središnjem gradskom trgu, a koji ne utječu na prometovanje tramvajskih linija. 

Sve linije vozit će prema važećem ljetnom redu vožnje, koji je dostupan na ZET-ovoj internetskoj stranici. 

Iz ZET-a su također još jednom pozvali putnike da se pridržavaju odluke Nacionalnog stožera Civilne zaštite o obvezi nošenja medicinske maske ili maske za lice u javnom prijevozu.

 ZET će, kao i do sada, dezinficirati vozila tri puta na dan te ih provjetravati kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze koronavirusom, stoji u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Slab potres od 2.3 po Richteru opet zatresao Zagreb

Published

on

Dodao

Slab potres snage 2.3 po Richteru zatresao je u srijedu ujutro Zagreb i okolicu, ponovno s epicentrom kod Markuševca gdje je bilo i središte razornog potresa jačine 5.5 po Richteru koji je Zagreb pogodio 22. ožujka.  

Iz Seizmološke službe javljaju da su slab potres zablježili u 6 sati i 2 minute.

Magnituda potresa iznosila je 2.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III stupnja EMS ljestvice.

Prema dosadašnjim informacijama potres se osjetio u Zagrebu, kažu seizmolozi.

Nakon dva snažna potresa jačine 5,5 i 4,8 po Richteru, koji su u ranim jutarnjim satima 22. ožujka pogodili Zagreb, grad se naknadno tresao još oko 1000 puta, što je i očekivano.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije