Glas: Pod plaštom brige za djecu stvara se atmosfera nesnošljivosti

Iz Građansko-liberalnog saveza (GLAS) pozvali su u nedjelju građane da ne nasjedaju na pozive za potpisivanje peticija inicijativa poput CitizenGO jer se, kako smatraju, pod plaštom brige za djecu, zapravo stvara atmosfera nesnošljivosti.

U priopćenju su istaknuli da u Hrvatskoj danas više od tisuću djece odrasta u domovima, a unatoč tome i kroničnom nedostatku udomitelja, gotovo dvije godine promocije udomiteljstva nisu potaknuli toliki interes pojedinih dijelova društva za dobrobit djece koliko dva muškarca koji su poželjeli pružiti dom jednom ili više djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, uz odluku Ustavnog suda koja im daje tu mogućnost. 

“I dok razne inicijative prikupljaju potpise protiv odluke Ustavnog suda te građanima šalju e-mailove kojima potpiruju netrpeljivost upravo prema djeci za koju se nominalno toliko brinu, djeca koja su odrastala u domovima u TV-emisijama na tu temu govore da im je uvijek nedostajalo da im netko dođe na školske predstave, da ispeče palačinke samo za njih, da im odjeća miriše po omekšivaču i kuhanju i iznad svega žale što nitko nikada nije došao po njih”, stoji u priopćenju. “Bilo tko, dvije mame ili dva tate, svejedno”, dodala je  potpredsjednica GLAS-a Diana Topčić-Rosenberg.

“Seksualna orijentacija nije gripa i ne se prenosi kašljem, stoga nema opasnosti da udomljena djeca mijenjanju svoju seksualnu orijentaciju zbog seksualne orijentacije odraslih koji o njima skrbe”, istaknula je Topčić-Rosenberg.

U priopćenju je također navela da brojna istraživanja dokazuju da su djeca odrasla u istospolnim zajednicama bolje prilagođena, ostvaruju bolji uspjeh u školi te da istospolni parovi imaju iste kompetencije za brigu za djecu kao i heteroseksualni, “često i bolje”.

I najvažnije, dodala je, djeca se ne rađaju s mržnjom i isključivosti, nego ju tome učimo mi, odrasli.

“Stoga svim dušobrižnicima za djecu koja će odrastati u istospolnim obiteljima poručujemo da je najbolja zaštita sve djece društvo koje neće stigmatizirati, već će vrednovati ljude samo po tome kakve su osobe i čime mogu doprinijeti“, stoji u priopćenju Glasa.