GLAS: HDZ-ova Vlada zbog koronavirusa djecu prisiljava na nastavu vjeronauka

HDZ-ova Vlada, nakon uvođenja niza diskriminirajućih odredbi pod izlikom epidemioloških potreba, sada diskriminira i djecu te im prisilno nameće katolički vjerski odgoj, poručili su u srijedu iz GLAS-a.

Ministarstvo obrazovanja i znanosti ni ove godine nije osiguralo zamjenski izborni predmet za učenike osnovnih škola koji ne pohađaju nastavu vjeronauka, ističu u priopćenju.

Kad je već to bilo prekomplicirano, ili samo ne odgovara Crkvi pa se ne smije, Ministarstvo se, navode, čak nije ni potrudilo osigurati da se nastava vjeronauka u svim školama održava prvi ili zadnji sat.

Dugi niz godina upozorava se da se time krše prava djece i diskriminira ih se na vjerskoj osnovi, a ove godine to je, tvrde, doseglo dosad neviđene razmjere jer djeca zbog epidemioloških mjera ne smiju izlaziti iz učionica i doslovno su prisiljena sjediti na nastavi vjeronauka.

To je apsolutno neprihvatljivo i nadamo se da će Vlada i nadležno Ministarstvo shvatiti da na najgrublji način krše prava djece te hitno uvesti dodatni izborni predmet za one koji ne žele pohađati vjeronauk ili barem prebaciti nastavu na prvi ili zadnji sat, poručuju iz GLAS-a.