GIGNAC Održana komemoracija i položeni vijenci hrvatskom generalu u Napoleonovoj vojsci Marku Slivariću

Na inicijativu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj, zamjenice šefa misije i privremene otpravnice poslova Senke Burić, Gradskog vijeća Gignaca, gradonačelnika Jean Francois Sota i Udruge HVIDR-a NZI-NZZ danas je održana komemoracija i polaganje vijenaca hrvatskom generalu u Napoleonovoj vojsci Marku Slivariću i francuskom generalu Claparedeu na centralnom groblju.

Uzimajući u obzir da je general Marko Slivarić svoje zadnje dane života proveo u mjestu Gignacu gdje je i 27. kolovoza 1838. preminuo, a u kuću u kojoj je živio prije par godina na inicijativu HVIDR-e NZI-NZZ, Veleposlanstva RH u Francuskoj, Udruge Souvenir Francais i Gradskog vijeća Gignaca postavljena je i spomen-ploča, a i ovogodišnje centralno obilježavanja godišnjice i druženje sa stanovnicima Gignaca organizirano je na istoj lokaciji kako bi se istima što vjerodostojnije prikazao životni i ratni put generala Marka Slivarića.

U Napoleonovoj službi, zapovijeda 1. hrvatskom provizornom pukovnijom koja je bila u sastavu 4. korpusu Napoleonove La Grande Armée. Na tom položaju, na čelu hrvatski regimenti koje je Bonaparte osobito cijenio, istaknuo se pri pohodu na Rusiju 1812., u bitkama kod Ostrownog, Moskve, ali i pri pohodu na Sasku 1813. U listopadu iste godine bio je zatočen u Leipzigu (Austrija), a u srpnju 1814. izišao je na slobodu i vratio se u Francusku.

Nakon povratka u Francusku postavljen je za zapovjednik utvrde u Antibesu na francuskoj obali, 1815. je, odan francuskom kralju Ljudevitu XVIII. i stanovnicima Antibesa, spriječio austrijsko-sardinijske trupe da osvoje grad. Nakon tog događaja Slivarić je kraljevskom odlukom poslan u mirovinu i nastavio živjeti miran život u Gignac do smrti. Marko Slivarić je 1810. dobio orden Legije časti, gdje je tom je prilikom posjetio Pariz i bio na čelu izaslanstva Ilirskih provincija, koje je primio osobno Napoleon I.

Gradsko vijeće Gignaca je prošle godine iskazalo i dodatnu čast generalu Marku Slivariću tako što je jedna ulica nazvana njegovim imenom. Uzimajući u obzir da je hrvatski narod tijekom cijele svoje povijesti bio uključen u ratne sukobe i da su najbolji hrvatski sinovi ratovali u tuđim vojskama, ovogodišnjim obilježavanjem i polaganjem vijenaca hrvatska delegacija još je jedanput je potaknula da se određene povijesne činjenice moraju stalno isticati, poglavito ako se tiču hrvatske povijesti, a ne biti samo evidentirane u pojedinim stručnim povijesnim i vojnim publikacijama.

Nakon Gignaca hrvatska delegacija se uputila u Pariz gdje su se predstavnici HVIDRA-e i IPA-e Sisačko-moslavačke županije sastali sa povijesnim postrojbama i predstavnicima IPA-e grada Pariza. U nastavku je održan i neformalni sastanak u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu.