General Stipetić: Bili ste prvi kada su se zauzimale neprijateljske vojarne, pouzdan oslonac pet godina i zadnji ispalili pucnjeve na neprijatelja

Piše: Miro Srnec

Danas je u gradu Sisku obilježen Dan branitelja grada Siska u spomen na 3. rujna 1991. godine kada je osvojena prva vojarna u Hrvatskoj, sisačka Barutana.

Upravo na tom mjestu održana je danas prije podne svečana akademija na kojoj su dodijeljene plakete ‘Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu’. Čestitajući Dan branitelja grada Siska, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček rekla je kako su Sisak i Siščani ponosni na svoje branitelje, podsjetila je na zajedništvo koje je postojalo 1991. godine te je naglasila da je oni potrebno i danas, kada ga nema u dovoljnoj mjeri.

Ako sami nismo dovoljno svjesni tadašnje velike uloge Siska i Siščana, kako možemo onda od drugih očekivati da nas pravilno valoriziraju, kazala je gradonačelnica Iček Baniček.

Plakete ‘Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu’ za osobite zasluge u obrani Republike Hrvatske i Grada Siska ove godine dobili su posthumno Tahir Polić, Stjepan Grgac, Predrag Matanović i Stjepan Alar.

Plakete su uručene i Stjepanu Lugariću, Slavku Krčeliću, 2. radarskoj postaji 1. bojne zračnog motrenja i navođenja Šašna Greda, 3. bojni 57. brigade HV-a Marijan Celjak i 17. domobranskoj pukovniji Sunja. Povelja počasnog građanina Grada Siska uručena je na današnjoj svečanosti generalu Petru Stipetiću.

Zahvaljujući se Sisku, Siščanima i gradskim vlastima, general Stipetić istaknuo je kako je Sisak uvijek bio grad koji je glavni stožer Hrvatske vojske cijenio kao pouzdanu okosnicu obrane na ovom djelu bojišnice.

“Bili ste prvi kada su se zauzimale neprijateljske vojarne, pouzdan oslonac pet godina i zadnji ispalili pucnjeve na neprijatelja. Rukovodili smo se činjenicom da su Siščani hrabri i sposobni ljudi i da se mogu nositi s najtežim problemima. 57. bataljun, 120. brigada i postrojbe policije bile su jamac da će Sisak biti obranjen, da Komarevo, Mošćenica i Sunja neće pasti. Prva dva dana u Oluji odrađena su pogrešno, no brzo smo te greške ispravili.

Oluja je završila na Banovini, a neprijatelj je bio prisiljen na predaju silom oružja te snagom i odlučnošću hrvatske vojske. Zahvaljujem vam za počast koju ste mi ukazali i drago mi je što sam je primio na današnji dan, u društvu dugih branitelja i dobitnika plakete Marija Celjak” rekao je general Stipetić.

Uoči svečane akademije u Barutani je otvorena izložba Zaustavljeni trenutak Željka Grgurinovića i Gradskog muzeja Sisak te su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule hrvatske branitelje na Gradskom groblju Viktorovac te kod spomenika u Parku dr. Franje Tuđmana.