General Miljavac: ‘Imam informaciju da mene i hrvatske časnike traže u BiH za navodne ratne zločine’

Izvor: Nacionalno

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac, kao i neki umirovljeni časnici iz Hrvatskog generalskog zbora, tvrdi da je broj časnika HV-a koje istražni organi BiH sumnjiče ili provjeravaju u vezi ratnih zločina daleko veći od onih 14 koje, ne imenujući ih, spominje MUP RS.

“Imam informaciju da me traže u BiH za navodne ratne zločine, kao i još neke naše časnike, i ja sam to shvatio vrlo ozbiljno”, kazao je bivši ministar obrane Miljavac. Ne odlazi u BiH, kaže, jer bi bio uhićen.

“Upozoren sam da ne idem u BiH jer me Tužiteljstvo Republike Srpske traži u vezi ubojstva dva vojnika u Kozarskoj Dubici. Imam informaciju da je moje ime na tom nekakvom popisu, optužnici ili potjernici, da je još desetak naših časnika na tom istom popisu. Ne znam o čemu se radi, o kakvom događaju za koji me se tereti je riječ, ali pouzdano znam da nije riječ o akciji ‘Una’”, otkriva Miljavac za Slobodnu Dalmaciju.

Podsjetimo, vlasti Republike Srpske tvrde da je u operaciji “Una” ubijeno pedesetak civila, čije se stradanje svake godine obilježava komemoracijom u Kozarskoj Dubici. Iako vlasti RS nikada nisu službeno potvrdile da je tamošnje tužiteljstvo otvorilo istragu o ratnim zločinima u akciji “Una”, o tome se u BiH govori kao o gotovoj činjenici. O drugim navodnim ratnim zločinima u Kozarskoj Dubici nije bilo naznaka dok Miljavac nije otkrio postojanje pripadajuće istrage.

MUP Republike Srpske prošle je godine potvrdio postojanje četrdesetak kaznenih prijava protiv pripadnika HVO-a, HV-a i HOS-a za ratne zločine. Međutim, te se kaznene prijave, prema njihovu stajalištu, odnose i na već osuđene počinitelje ratnih zločina i osumnjičenike koji su dostupni tamošnjem pravosuđu, dok je 14 osumnjičenika iz tih prijava nedostupno vlastima u BiH. Jesu li potonji upravo ratni zapovjednici HV-a iz “Oluje”, “Maestrala” i akcije “Una” i dalje nije poznato.

Generali sada tvrde da je pod sumnjom i istragom u BiH više desetaka hrvatskih časnika. Vraćajući se na slučaj Kozarska Dubica, Miljavac nam je rekao da ga se navodno sumnjiči po zapovjednoj odgovornosti.

“Zašto traže baš mene, ne znam. Za vrijeme ‘Oluje’ nisam bio načelnik Glavnog stožera OS RH, već član Glavnog stožera OS RH, ali znate kako to ide, netko vas stavio na neki papir, i onda se vi branite kako znate i umijete. Navodno je ta optužnica podignuta prije četiri godine, a ja sam za to doznao kasnije”, dodao je Miljavac koji se obratio i Ministarstvu pravosuđa s pitanjem o istrazi koja se protiv njega vodi, no nikakve informacije nije dobio, piše Dnevno.hr.