General Bajić: Ja sam naredio bombardiranje Banskih dvora

HRT

Dan nakon podizanja kaznenih prijava protiv petorice srpskih i jednog hrvatskog državljanina zbog bombardiranja Banskih dvora u Zagrebu 1991. stižu prve reakcije iz Srbije.

Jedan od okrivljenih, umirovljni general nekadašnje JNA, Ljubomir Bajić, za N1 kaže da je on taj koji je odlučio da se sjedište tadašnjeg državnog vrha Hrvatske bombardira.

Srpsko ministarstvo pravde još nije dobilo nikakav zahtjev od Hrvatske u vezi s kaznenim prijavama protiv pet srpskih državljana zbog raketiranja Banskih dvora.

“Tek kad dobijemo konačan pisani zahtjev možemo reagirati. Suradnja u postupanju po zamolnicama u vezi s ratnim zločinima između Srbije i Hrvatske je na najnižoj mogućoj razini, jer Hrvatska odbija postupati po zamolnicama Srbije”, izjavila je ministrica pravde Srbije Nela Kuburović.

“Mogla bi i Srbija donijeti deklaraciju u Parlamentu za genocid nad Srbima u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, mogla bi Srbija tražiti i plaćanje ratne odštete za Prvi svjetski rat”, izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić.

U Zagrebu je najavljena i međunarodna tjeralica za šestoricom okrivljenih, a bit će zatražen i istražni zatvor.