General Ante Gotovina donirao zadarskoj bolnici novac za respirator

Zadarski župan Božidar Longin zahvalio je svima koji žele financijski pomoći zadarskoj bolnici u nabavi opreme, a u četvrtak su tvrtke Ante Gotovine Pelagos i Jadrantuna, u kojoj je Gotovina suvlasnik, uplatile novac za respirator.

Epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić, poručio je kako je od devet novooboljelih, sedam vezano za slučaj Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, gdje je jedan liječnik, ne znajući da je zaražen korona virusom operirao pacijenticu koja se potom zarazila, a doda je i kako je među novozaraženima i jedan djelatnik Opće bolnice.

“Od devet novooboljelih, sedam je vezano uz slučaj Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu – tri pacijentice koje su bile na operaciji, troje koji su bili u bliskom kontaktu i rođaci oboljelih. Oko 300 pacijenata i kolega s posla bilo je u kontaktu sa zaraženima, što je ogromna brojka. Ako se netko ne javi nama, molimo da ostanu u samoizolaciji jer tako neće zaraziti druge”, poručio je epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

“Poduzimamo mjere rizika za svakog zdravstvenog djelatnika, što je dodatan posao u tijeku ovog dana. Oni koji su bili u višem riziku će 14 dana u samoizolaciju. Pojačat ćemo testiranja, ali s obzirom na to da imamo aparat, a nemamo reagense, molim Nacionalni stožer da nam pomogne  da stignu reagensi kako bismo ovdje provodili testiranja. Ova će situacija od nas zahtijevati posebnu pozornost jer ne znamo koliko će od ovih 300 ljudi biti novozaraženih”, apelirao je Medić.

Na zadarskom području je više od 800 osoba pod nadzorom, a od jučer 228. Od 13. ožujka policija je imala 436 provjera samoizolacije i ustanovila 44 kršenja te mjere. Sa 17 blokadnih punktova na području Zadra vraćeno je 111 osoba, prenosi Dnevno.hr