Gdje je zapelo s hrvatskim Harvardom?

Gdje je zapelo s “rvatskim Harvardom? Tako se, naime, opisivao projekt izgradnje kampusa na Borongaju u Zagrebu. Prije deset godina najavljivalo se da će na milijun četvornih metara – umjesto vojske – marširati studenti i znanstvenici. Tamo su se preselila tri fakulteta, i na tome je ostalo. Još jedna dobra ideja zagubila se u planovima, suglasnostima i hrvatskim institucijama…

Kada se 2007. godine “hrvatski Harvard” svečano otvorio, u tada najmodernijoj studentskoj menzi jeli su visoki gosti (Ivo Sanader, Stjepan Mesić…), a kampusu Borongaj predviđala se svijetla budućnost.

Da ovaj kampus nakon ove tri institucije koje sele doživi vrlo brzo i 20 drugih visokih učilišta, instituta i agencija, i velikim studentskim domom koji će moći primiti između 5 i 7000 studenata! – poželio je u svojoj izjavi ovo bivši ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac 2007. godine. No, i danas su na Borongaju samo tri fakulteta koja su se tada preselila u kampus.

Zapelo je, naravno, na dokumentaciji i novcu. Iako bi se rado preselili u Kampus, u bivšu vojnu ambulantu – u Tehničkom veleučilištu najprije su šest godina čekali suglasnost Ministarstva obrazovanja za obnovu “objekta 75”, i to vlastitim novcem, a sad čekaju da im ga dodijeli Ministarstvo državne imovine.

Studenti koji su već na Borongaju znaju što im nedostaje – sugeriraju sportsku dvoranu, dom u blizini, bolju povezanost s centrom grada… Sve to, i još mnogo više, postoji u “Planu b” – idejnom projektu razvoja kampusa koji se još 2011. trebao ostvariti europskim novcem. Zaustavila ga je kriza, kaže rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.
http://vijesti.hrt.hr/410364/gdje-je-zapelo-s-hrvatskim-harvardom